03/14/11 18:01
(http://www.klassa.bg/)

Лондон, Париж и Вашингтон решават как да накажат Кадафи

Антония Коцева
antonia kotseva@klassa.bg

Великобритания, Франция и САЩ са обещали на бунтовниците в Либия въвеждането на зона, забранена за полети на военни самолети, съобщи телевизия “Ал Джазира”, без да конкретизира източника си. Външните министри на групата на осемте най-развити страни в света Г-8 се срещнаха в Париж снощи, за да обсъдят предложението за забранена за полети зона. Ако то бъде прието, ще трябва да бъде внесено в Съвета за сигурност на ООН, коментира агенция Еуропа прес. За момента се изключва възможността за изпращане на сухопътни части в джамахирията, защото на подобен вариант категорично се противопостави Лигата на арабските държави. Това, което може да направи ЕС, е да изпрати части за бързо реагиране, за да осигури хуманитарна помощ.
Миналата седмица президентът Никола Саркози призна либийските бунтовници за единствената легитимна власт в страната.
По-късно вчера в Париж държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън се очакваше да разговаря с представители на либийската опозиция, за да се обсъдят възможностите за чуждестранна военна намеса.
Британският външен министър Уилям Хейг заяви, че ще бъде истински кошмар за либийския народ, ако Кадафи успее да потуши бунта и да си върне властта, отбеляза в. “Дейли мейл”. В същото време министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс заяви, че САЩ имат достатъчно сили, за да охраняват евентуална забранена за полети зона.
Либийските власти обявиха, че не признават резолюцията на Арабската лига, приета на среща в Кайро в неделя, в която се призовава ООН да наложи забранена за полети зона над Либия.
Лидерът на опозиционния Национален съвет Мустафа Абдел Джалил заяви в интервю за в. „Файненшъл таймс”, че ако победи опозицията, държавите, които не са я подкрепили срещу правителствената армия, няма да ползват либийски петрол.
Русият президент Дмитрий Медведев обяви Кадафи за персона нон грата, съобщи Лента.ру. Полковникът и членовете на семейството му няма бъдат допуснати на руска територия, а техните авоари се блокират.
Вчера продължи офанзивата на армията на Кадафи към град Бенгази. Но в същото време бунтовниците твърдят, че са си възвърнали контрола върху град Брега.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване