03/14/11 08:57
(http://e-vestnik.bg/)

“Нюзуик”: СПИН рекетът на Кадафи

сп. Нюзуик

Самолетът на френския президент докара сестрите в София. Снимки: Валентина Петрова

С лъжливите обвинения срещу палестински лекар и пет български медицински сестри, че са заразили стотици деца с вируса на СПИН, Либия съумя да получи стотици милиони долари помощ чрез изнудване.

Закия Салтани е била предупредена да не разговаря с журналисти. Не я интересува. Чакала е 13 години да разкаже историята си и заплахите на либийското правителство сега не могат да я спрат. “След случилото се със семейството ми, какво повече могат да ми направят? Загърбих страха”, казва тя.

В дома на неин приятел в Бенгази, гордо обвила раменете си с червено-черно-зеленото знаме на революцията против Кадафи, тя показва снимка в рамка на сина си Ашур. Той е починал от свързани със СПИН усложнения на здравето през май 2005 г. на 8-годишна възраст.

Бил е едно от над 400-те либийски деца, приети в педиатричната болница “Ал Фатех” в Бенгази преди 13 години с обичайни оплаквания като настинка и болки в ушите. Оттам си тръгват с вируса на СПИН - ХИВ. Подобно на Ашур, около 60 от тях са починали впоследствие. Другите са на оцеляване.

До освобождаването на Бенгази от протестиращи срещу Кадафи на 20 февруари, режимът бе в състояние да сплашва хората като Салтани и да ги принуждава да мълчат. Междувременно правителството обвини за епидемията пет български медицински сестри и един палестински лекар в болницата и лъжливо ги обвини, че целенасочено са заразили малките си пациенти, осъждайки ги на смърт.

Медиците в крайна сметка бяха освободени през 2007 г., но не и преди режимът да изтръгне от Източна Европа пакетна сделка за опрощаване на външния дълг и около 750 млн. долара в предполагаеми обезщетения и здравна помощ, както и сделка за развитие на гражданска ядрена енергетика и “много добро военно споразумение” (по думите на получилия образование във Великобритания син на Кадафи Сейф ал Ислам) с френското правителство “и други поверителни неща, които не бива да обсъждаме официално”, каза усмихнато Сейф на “Нюзуик” навремето.

Сега Салтани и други либийци най-сетне проговарят. Тя казва, че това е първото интервю, което изобщо е давала - и гневът й срещу Муамар Кадафи и 41-годишната му диктатура започва да се излива. “На 2 февруари 1998 г. отидохме в болницата, защото Ашур има температура и кашлица. Беше на 4 месеца. Останахме два дни. Две седмици по-късно пак отидохме със същите проблеми.”

Малко след това тя е завела и 5-годишната си дъщеричка Муна в същата болница с висока температура. Муна също се е върнала у дома с ХИВ, макар че навремето Салтани е нямало как да знае, че децата й са се заразили. Истината започнала да се разкрива няколко месеца по-късно.

“През октомври научихме, че лекарите крият нещо. Казаха, че в кръвта му има нещо, което не могат да разпознаят. Директорът на болницата ни каза да не казваме нищо.
Когато разбрахме, че е ХИВ, правителството ни каза, че заразата дошла извън Либия и че засегнала само 10 деца. Друг доктор дори се опита да ни убеди, че не било ХИВ, а туберкулоза.”

Когато семействата в крайна сметка узнават колко деца са заразени, режимът изпратил голяма част от пациентите в Италия за прегледи и лечение. Дори и тогава режимът полага максимални усилия да потули епидемията. Мохамед Ел Агили, 20-годишен, казва, че е бил 8-годишен, когато родителите му го завели в “Ал Фатех” за очна операция през март 1998 година. Три дни по-късно се върнал в къщи, още замаян от процедурата.

Когато слуховете за СПИН плъзнали из града, той бил тестван за ХИВ заедно с всички други деца, които са били приети в болницата в началото на 1998 година. Резултатът бил положителен. Когато ...

Публикувана на 03/14/11 08:57 http://e-vestnik.bg/11273/nyuzuik-spin-reketat-na-kadafi/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване