03/15/11 00:03
(http://www.klassa.bg/)

Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране: Очаквам минимално поскъпване на тока и природния газ

- Г-н Семерджиев, новите правила за търговия на пазара на електроенергия се очаква да стартират от следващия месец. Очаквате ли някакви проблеми и кога може да стартира енергийната борса у нас?
- По принцип и в момента се подготвят нещата за новите правила за търговия на електроенергия. Тези промени са свързани главно с изискванията на третия либерализационен пакет, смяната на начина на балансиране на електроенергия и участието на балансиращите групи на свободния пазар. Там е необходимо да се направи тестови режим, който и в момента работи в Електроенергийния системен оператор. В момента се събира информация по въпроса.
А за да стартира енергийната борса у нас, трябва да се променят някои закони. Изготвен е и списък от мерки, които трябва да се предприемат за стартиране на подобна структура.

- Докога ще продължи тестовият режим на новите правила?
- Още не е приет новият закон за енергетиката, от който може да следват в новите норми някакви промени. Затова предпочитаме да изчакаме новия закон и съответно е необходимо да поправим текстовете за тези пазарни правила и тогава да ги въведем.
Нашето желание бе новите правила да се въведат с новия ценови период. Там ще трябва да се правят допълнителни разходи и отговорности и те трябва да бъдат отчетени при структуриране на цените и пазара. Така че те ще се въведат или от 1 юли тази година, или от догодина, ако не сме готови сега.
Допълнителни разходи може да има не само ЕСО, но и електроразпределителните дружества за балансиращите групи. Тези допълнителни разходи ще имат и на други места ефект за намаляване на разходите. Самият факт, че ще има балансиране, може да повиши разходите на част от централите и да намали например плащанията към ЕСО. Или плащанията на ЕСО към централите за разполагаемост. Така ще се намалят разходите за достъп и пренос, което ще се отрази на цялата верига. Стремим се да намалим разходите за балансиране на системния оператор и това да доведе до понижение на крайните цени. Очакваме в крайна сметка ефектът от това да е положителен.

- Ако някои от играчите не могат да се оправят на пазара в началото, какво ще се прави?
- Грешките ще са за сметка на конкретните потребители и участници на пазара. Те няма да се отразят на крайните цени, а на финансовите резултати на участниците на пазара. Новата система се налага, за да се оптимизират разходите на системните оператори, което ще се отрази и на цените за потребителите. При определянето на цените от юли ще се види какъв е ефектът от работата на новите правила за търговия.

- Получили ли сте писмени искания с аргументи от ЕРП-тата за увеличение на цените?
- ЕРП-тата и общественият доставчик са представили съгласно изискванията прогнозите си за цените за следващия ценови период. Идеята е тези прогнози да се обсъждат в обществото. Реакцията беше ясна и потребителите трудно приемат каквито и да било увеличения. Оттук нататък следва разглеждането на техните заявления, която трябва да се подадат в комисията до края на месеца. Тогава започваме да работим ние, за да може да се определят цените към 1 юли. Не е изненадващо, че всички искат увеличение. Нашата работа е да определим доколко са основателни.

- За момента имат ли основание да искат такива поскъпвания?
- Аз казах, че такива големи увеличения нямат основание. Оставам на мнението си, че поскъпването на тока ще е в рамките на 5%.

- А НЕК според вас има ли основание да иска повишение на цените с 5%?
- Трудно ми е да преценя тяхното искане, защото все още няма конкретни параметри предложението им. Компанията обаче има да наваксва с инвестициите и разширението на мрежата. В този смисъл тя има нужда от допълнителни инвестиции, но те трябва да бъдат правени на базата на постигане на конкретни резултати.

- За да не поискат поскъпване на тока, от АЕЦ „Козлодуй“ искат да им се отпусне по-голяма квота за свободния пазар. Какво е вашето отношение към подобно искане?
- Ние увеличихме съществено квотата на АЕЦ „Козлодуй“ в сравнение с ценовия период 2009-2010 г. Целта беше да се постигне по-добра цена на енергийния микс за регулирания пазар и тя бе постигната. През следващия период ще преценим конкретно квотите и най-вероятно няма да се наложи чак такова повишение. Все още е рано да се каже каква точно ще бъде квотата им. Като получим предложенията от останалите централи и преценим какъв да бъде миксът, ще бъде ясно и участието на АЕЦ „Козлодуй“, което е с най-ниска квота.

- Докъде стигнаха преговорите между НЕК и ЕРП-тата за подписване на договор за доставки на ток?
- Почти до крайния етап, но те не можаха да бъдат завършени по нормалния начин с преговори. Затова сме започнали помирителна процедура по въпроса. С правото си на регулатор сме се намесили и в крайна сметка резултатът от тази процедура ще бъде договор, гарантиран от нас, че ще балансира интересите на всички дружества.
НЕК и ЕРП-тата не можаха да се разберат по отделни елементи от договорите. Проблеми има главно с начина и времето на плащане, графиците и неустойките и в други детайли.
При всички положения, след като ние се намесихме, до новия ценови период ще има подписан договор между дружествата.

- Комисията ще разгледа ли подготвяния дългосрочен договор за доставки на природен газ, който се очаква да бъде подписан тази година между „Булгаргаз“ и „Газпром експорт“?
- Ние нямаме преки правомощия за търговски договори, но след като „Булгаргаз“ е обществен доставчик на природен газ, от договора, който подписва, ще зависят цените. Обикновено такива дългосрочни договори се подписват на базата на общи икономически съображения. Досега „Булгаргаз“ не е искал от нас становище. Очевидно, че нямат вариант на контракта, който ние бихме могли по някакъв начин да съгласуваме в определени негови параметри. Ние сме искали и според нас е възможно в него да се предвиди по-добър механизъм за изглаждане на флуктуациите на цените, така че наистина да не е необходимо да има резки изменения при цената. Ние променихме нашето законодателство, но и изгладихме резките смени на цените за сметка на „Булгаргаз“. Те биха могли да договорят такъв механизъм и с „Газпром“ - например промяна на цените на шест месеца. Подобна практика съществува в други страни. Но това може да е само резултат от проведени преговори и съгласие на отделните страни. Аз съм опитимист за това, но доколкото „Булгаргаз“ може да го постигне, ми е трудно да преценя, защото нямам информация оттам.
В момента, в който двете страни постигнат окончателни параметри, договорът ще бъде предоставен на комисията.

- Можете ли да върнете договора за доразглеждане?
- По принцип, ако някое от условията противоречи на лицензията, която има „Булгаргаз“ , е възможно това да се случи.

- Разглеждали ли сте вече предложението на „Булгаргаз“ за нови цени на горивото?
- От компанията още преди месец обявиха предложенията си за цени. Ние вече сме изчислили много от параметрите за следващия период. Изчислили сме какъв е недовзетият приход на „Булгаргаз“ за първото тримесечие. Той не е голям, така че не би трябвало да се правят съществени корекции заради този параметър. През последните дни имаше повишение на цените на петрола. Чакаме още данни от „Булгаргаз“, но всичко ще зависи от това как се развиват нещата с цената на петрола.
Има обаче и фактор, който влияе към понижение. Петролът е тръгнал нагоре, но курсът на долара спада и това се отразява в цената надолу. Когато има краткотрайни повишения на петрола, ефектът се минимизира, защото се взема цената на продукта за девет месеца назад. Но ако продължи трайната тенденция за повишаване на цените, това би се отразило на природния газ. Но аз очаквам успокоение на цените. Дори и да има повишение на природния газ от април то ще бъде минимално.

- В момента цените на природния газ у нас се регулират, защото имаме един източник. Няма ли как държавата да регулира и цените на петрола, защото също имаме един основен източник?
- Този дебат се е водил през годините и става въпрос за икономическо регулиране. Ние регулираме ценово „Булгаргаз“ в качеството му на обществен доставчик, защото той прави микса на горивото и като единствения доставчик има нужда от регулиране. По отношение на горивата обаче има много възможности за доставка и икономическа регулация сега действащото законодателство не е предвидило. Разбира се, това не изключва необходимостта от регулиране например на качеството и условията, които се предоставят по бензиностанциите. Но това вече не е икономическо регулиране, а за качеството на услугата.
Ние не регулираме този процес. Освен от „Лукойл Нефтохим“, фирмите могат да купуват петрол от всяка рафинерия на Балканите, няма ограничения за вноса и износа.

- Още ли сте на мнение, че токът от юли трябва да поскъпне с 1,5% заради ВЕИ-тата?
- Това е очевидната причина, поради която трябва да поскъпне. Цените и разходите, които се правят допълнително за преференциите, са следствие на законодателството. Повишените разходи на компаниите за изкупуване на тока от възобновяемите източници трябва да се калкулира в сметките на потребителите.
Ние сме предвидили и възможното 5% намаление на цените при производството на ток от ВЕИ-тата от началото на април. То на практика не се отразява на ВЕИ-тата, тъй като е спрямо средната продажна цена.
Ако влезе в сила новият закон, то в него се отчитат реалните промени в капиталовите разходи при определянето на цените. Съществено намаление може да има само при фотоволтаичните инсталации, защото при всички останали цените са много близки до сега действащите. При слънчевите централи капиталовите разходи са паднали съществено и преференциалната цена на тока от тях може да падне с 15-20%.

Интервюто взе Георги Велев
georgi.velev@klassa.bg
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване