03/15/11 17:57
(http://www.klassa.bg/)

Бойко Борисов отчете участието ни в реформите на ЕС

България участва активно в историческите реформи, които са на дневен ред в Европейския съюз. Това заяви вчера министър-председателят Бойко Борисов пред депутатите в краткото резюме на своя доклад за развитието на приоритетните за страната ни теми и досиета по време на предишното белгийско председателство на ЕС и на сегашното унгарско председателство. Като акцент и същевременно успех премиерът Борисов изтъкна управлението на средствата по седемте оперативни програми, чиято обща стойност надхвърля 15 млрд. лева. Към края на 2010 г. у нас са били договорени проекти на обща стойност 5,8 млрд. лв., а реалните плащания към бенефициентите са 1,98 млрд. лв.
Темата за присъединяването на България към Шенгенското споразумение бе застъпена както в експозето на премиера Борисов, така и в изказванията на Сергей Станишев от Коалиция за България и Лютви Местан от ДПС. Министър-председателят отчете, че по време на белгийското председателство е бил уреден въпросът с членството на България в Шенгенската информационна система, а във вторник с откриването в Любимец на Дома за настаняване на чужденци е изпълнено и последното техническо изискване. Борисов спомена, че неотдавна е имал срещи и телефонни разговори с френския президент Саркози и с премиерите на Холандия и Финландия, и се надява те да променят досегашната си позиция за отлагане на членството ни в Шенген.
Процедурата по изслушването на премиера предвиждаше по едно изказване на представител на всяка парламентарна група и на независимите депутати. Отчетът на правителството не подлежи на гласуване.


Издръжката на дома в Любимец е 400 хил. лв. годишно

Издръжката на центъра в Любимец ще струва 400 000 лева годишно, като парите ще бъдат осигурени от бюджет, каза вчера министър Цветан Цветанов, който присъства на откриването му. 4,22 лева на ден ще излиза прехраната на един настанен в дома. Процедурата е такава, че бежанците ще престояват там не повече от 48 часа, а след това ще бъдат връщани на държавите, от където са дошли. Капацитетът на центъра е 340 души.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване