03/15/11 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Възможна ли е военна намеса на САЩ в Либия

в. Ведомости

Барак Обама. Снимка: Белия дом

Барак Обама за пръв път заяви публично, че Муамар Кадафи напълно е изгубил своята легитимност и трябва да напусне поста си на ръководител на Либия. Ако това стане, то на режима, който Кадафи през 1977 г. нарече джамахирия, ще бъде сложен край. Ще може да се смята, че в страната се е състояла революция. Даже и Кадафи да запази днес властта си, очевидно е, че тя ще бъде ограничена политически и териториално вътре в страната, а навън той ще се превърне в международен парий. Във всеки случай като че ли оттеглянето на Кадафи и краят на неговия режим е само въпрос на време.

В изказването на Обама, както и в активността на въоръжените сили на САЩ в региона мнозина видяха признаци, че Америка се готви за военна операция. Наистина, няколко кораба от бойния флот на САЩ се доближиха до либийските брегове, присъединявайки се към германските кораби. Обама разпореди да се използват военни самолети в помощ на египетските бежанци от Либия. Има и свидетелства за това, че в Либия пребивават британски командоси, които охраняват граждани на Великобритания. Пентагонът не крие, че обсъжда всички варианти за действия в региона и се готви за различни сценарии. Но въпреки всичко ми се струва, че да се говори за възможността от военна намеса на САЩ в Либия е все още твърде рано.

За това има доста причини. Част от тях са от военен и технически характер. Първо, войски на САЩ днес има в Ирак и Афганистан, който е абсолютен приоритет на американката политика. През юли е планирано да започне изтеглянето на войските от Афганистан и е много трудно да си представим сценарий, по който САЩ ще прехвърлят тези войници в Либия. Второ, САЩ разполагат с недостатъчен брой самолети в региона, за да могат да осигурят въздушна блокада на Либия или на част от нея. Необходим им е най-малко още един самолетоносач или подкрепа от ВВС на НАТО. Понастоящем не е налице нито едното, нито другото. Трето, за да затворят въздушното пространство на Либия, американците ще трябва преди това да унищожат либийските зенитни установки. Това подразбира съвсем друго равнище на въвлеченост във военните действия, което администрацията на Обама не желае.

Друга група причини, които сдържат военната намеса на САЩ, са политически. От една страна стратегическото значение на Либия за САЩ не е толкова голямо, че американското ръководство да може да пренебрегне отрицателните последици от такава стъпка. Администрацията на Обама дава да се разбере, че ще обсъди въпроса за военна намеса в Либия само след съответни решения на Съвета за сигурност на ООН, само заедно с НАТО, а освен това - което е особено важно - с одобрението на Арабската лига и съседните на Либия държави. Засега Арабската лига се обявява против военна намеса, макар и да настоява за оттеглянето на Кадафи. Второ, докато във Вашингтон няма отговор на главния въпрос: дали военната намеса трябва да цели защитата на либийците, или свалянето на Кадафи, няма да бъдат издавани никакви заповеди.

Трето, САЩ нямат ясна представа с кого от либийската опозиция си струва да си имат работа. Както е известно, в страната живеят около 140 племена и за много либийци лоялността към племето е по-важна, отколкото лоялността към страната и режима, да не говорим за Америка. Създава се впечатлението, че много от племената още не са определили позицията си и всяка намеса отвън ще послужи като доказателство за думите на Кадафи, че чужденците искат да сложат ръка върху либийския петрол.

Третата група причини, поради които военната намеса на САЩ засега не изглежда реална, се свежда до факта, че Америка е могъщ стратегически ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване