03/15/11 09:39
(http://e-vestnik.bg/)

Еврокомисарят по енергетиката вдигна мерника на “Белене”. ЕС обмисля да се откаже от АЕЦ

Гюнтер Йотингер, еврокомисар по енергетиката. Снимка: Сайт на ЕС

“Проектът за строителството на АЕЦ “Белене” в България трябва да бъде преразгледан”, заяви в интервю за немското радио “Дойчландфунк” европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер.

Изказването му беше цитирано подробно от московската агенция ИТАР-ТАСС. Йотингер казва, че проектът Белене е открит и сега на първо място трябва да бъдат поставени въпросите за техническата и геоложката безопасност, а за това е необходимо да се направят допълнителни изследвания. Освен това съществуват и въпроси по финансирането на проекта, добавя еврокомисарят.

За АЕЦ Белене в момента няма европейски инвеститори. Само Русия проявява интерес за строителството й.
Но след случващото се в Япония този проект, както и всички други, включително вече стоящите се ядрени електростанции, трябва да бъдат анализирани отново по отношение на тяхната безопасност, цитира ИТАР-ТАСС.

А в репортаж за германската телевизия А Ер Де еврокомисарят Гюнтер Йотингер казва, че на срещата на ядрените експерти от ЕС днес в Брюксел ще се обмисля дали Европейският съюз може един ден да се откаже от ядрената енергетика. Той призовава участниците в срещата да координират политиката на ЕС в светлината на японската ядрена криза.

Германия вчера замрази планираното продължаване на живота на ядрените си централи.
“Трябва също така да повдигнем въпроса дали ние в Европа в обозримо бъдеще можем да осигурим енергийните си нужди без ядрена енергетика, изтъкна Йотингер.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване