03/15/11 16:30
(http://www.klassa.bg/)

Новото правителство обеща на сърбите по-висок стандарт

Сръбският парламент одобри реконструкцията на кабинета, чрез която премиерът Мирко Цветкович се фокусира върху създаването на работни места и повишаването на стандарта на живот на населението преди парламентарните избори догодина, съобщи „Блумбърг“. Депутатите гласуваха със 129 гласа „за“ и 19 „против“ късно в понеделник в подкрепа на Цветкович, който намалява броя на министрите в кабинета и поема ресора на финансов министър. „Гражданите на Сърбия трябва да живеят по-добре сега и ние ще направим всичко възможно това да се случи“, каза премиерът пред депутатите. Трите най-големи опозиционни партии, които заедно разполагат със 102 места в Скупщината, напуснаха долната камара преди вота.
Сред основните цели, които правителството си поставя, са снабдяване на сърбите с основните необходими хранителни продукти по цени, приемливи за всички граждани, нови стимули за разкриване на повече работни места, снижаване на обществените харчове и фискалния дефицит, динамичен ръст на стопанската активност и увеличаване на вложенията в селскостопанското производство, съобщи „Блиц“. Предвижда се привличане на нови инвестиции и системна подкрепа за малките и средните предприятия.
Управляващата коалиция, доминирана от Демократичната партия на президента Борис Тадич, е застрашена от нарастващо обществено недоволство, тъй като безработицата достигна 19,2%. Кабинетът се опитва да оцелее поне до 12 октомври, когато комисарят по разширяването от ЕК Щефан Фюле трябва да предостави мнението на 27-те дали Сърбия е готова да се присъедини към ЕС, коментира „Блумбърг“.
Сръбската икономика се сви с 3% през 2009 г., след като чуждестранните инвеститори се изтеглиха заради глобалната финансова криза и динарът загуби 40% от стойността си спрямо еврото. Очаква се икономиката да нарасне с 3% през 2001 г .
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване