03/15/11 00:06
(http://www.klassa.bg/)

Обмислят намаление на ДДС за горивата, ако Брюксел ни откаже по-нисък акциз

„Класа“

Правителството е готово да обмисли идеята на превозвачите за намаляване на ДДС върху горивата, каза вчера министърът на транспорта Александър Цветков. Това може да стане, ако ЕК не разреши намаляване на акциза. „Аз не съм компетентен да влияя върху данъците, затова очаквам инициативата от колегата Дянков“, уточни транспортният министър.
По поръчение на премиера Бойко Борисов междуведомствена експертна група ще подготви сравнителен анализ на ценовите равнища на различните типове горива на българския пазар спрямо другите държави от ЕС. Ситуацията на пазара на горива у нас ще бъде обсъдена утре на среща с представители на производители и търговци на горива и с организациите на превозвачите, съобщи официално правителствената информационна служба.
Веднага ще изпратим писмено запитване до ЕК дали България може да промени акциза за горивата. „За да променим акциза обаче, 26 държави трябва да се съгласят. Защо да лъжем хората? Ще пратя писмо, но то практически няма да допринесе с нищо в следващите месеци“, обясни премиерът Борисов вчера. Според експерти ДДС при горивата се начислява два пъти - върху суровината и след това върху крайния продукт, увеличен с акциза. За диференциран, т.е. различен, ДДС само върху отделна стока обаче също трябва да се иска разрешение от Брюксел.
„Съжалявам, полагаме огромни усилия. Правим всичко възможно. Искам, но не мога да влияя на процесите в света. И милиардите загуби на Япония трябва да се компенсират. Когато Шести американски флот пътува за някъде, никога нещата не се развиват по най-добрия начин“, коментира още премиерът.
Премахване на акциза върху биодизела, когато той е част от състава на горивото, и регулиране на цените на горивата чрез ДКЕВР са сред мерките, които транспортният министър Александър Цветков е предложил на правителството. Той се е срещнал и с изпълнителния директор на „ЛУКойл България“ Валентин Златев, за да може да бъде овладяна ситуацията с рязкото поскъпване на дизела и бензина. Министърът обаче не даде подробности за разговора. Той не коментира и факта как Кипър като страна - членка на ЕС, си е позволила да замрази цените на горивата, а властите в България не могат.
Протести срещу високите цени на горивата започнаха превозвачите от цялата страна. Те изразяват недоволството си, като зареждат гориво за минимална сума, както правиха това в неделя протестиращи в страната граждани. В София фирмите за превози протестираха в три лъча от 9 до 15 ч - на изхода за магистрала "Тракия", от резиденция „Бояна“ до разклона на Драгалевци и по „Ботевградско шосе“ до жилищен комплекс "Христо Ботев". Само в 11 страни от ЕС дизелът е по-евтин от България. Качеството на горивото, което купуват в Словения за 1,24 евро, не може да се сравни с това, което купувам в България за 1,32 евро. Разходът за гориво е 40% от цената на превоза, коментира Валентин Боянов, председател на Българския съюз на товарните превозвачи. С тази цена на горивото работим без печалба. Ако тя остане такава или се увеличи още, ще доведе до фалит на много транспортни фирми, твърдят превозвачите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване