03/15/11 00:05
(http://www.klassa.bg/)

Петролът падна под $100 за барел, златото и среброто пак поеха нагоре

Цената на петрола се върна под психологическия праг от 100 долара за барел заради опасенията от спад на търсенето в третата икономика в света Япония заради земетресението от миналата седмица, посочват информационните агенции.
Суровият петрол се понижи с 1,79% до 99,35 долара за барел, показа справка в „Блумбърг“, а суровият петрол губеше през деня около 1,55% до 112,08 долара за барел. По-рано във вчерашната сесия цената на един барел спадна до 98,47 долара, а в петък същите контракти изгубиха от стойността си 1,54 долара до 101,16 долара за барел.
Засиленото търсене на по-безрискови активи вдигна цената на златото за втори пореден ден.
Благородният метал с незабавна доставка поскъпна с 11,95 долара (0,8%) до 1428,50 долара за тройунция. На 7 март златото удари рекорд от 1 444,95 долара за тройунция, след като ескалира напрежението в Либия. Среброто също поскъпна – с 0,3 на сто до 36,02 долара за унция.
Трусовете на земетресението разклатиха и фондовите пазари по света, като спадът от петък се пренесе и тази седмица. Минути след отварянето на Токийската фондова борса индексите поеха надолу, а като цяло всички борсови измерители в Азиатския и Тихоокеанския регион отчетоха най-сериозния си спад от юни 2008 г. Най-губещи бяха акциите на комуналните компании на азиатските борси на фона на опитите на Япония да предотврати нови експлозии в засегнатите от земетресението ядрени централи. Регионалният индекс MSCI Asia Pacific потъна с 2,8% до 131,23 пункта, а индексът Nikkei, който отразява курса на акциите на 225 водещи японски компании, изгуби над 6% от стойността си и се срина под чертата от 10 000 пункта за пръв път от три и половина месеца. Най-губещи в състава му станаха акциите на енергийната компания Tokyo Electric Power, която се опитва да избегне експлозия в атомната си централа „Фукушима“. Акциите на Hitachi поевтиняха с 16,2%, а тези на Toshiba - с 16,3 на сто. Големи автопроизводители спряха част от производството си. В резултат на това книжата на Toyota Motor се понижиха със 7,9%, а тези на Honda загубиха 6,5% от стойността си. Големи загуби регистрираха и застрахователните компании.
В същото време акциите на производителите на стомана и строителни материали, като южнокорейската компания Posco, поскъпнаха заради очаквания, че търсенето на тяхната продукция ще се увеличи заради възстановяването на щетите от земетресението в Япония.
Вълната на понижения достигна и до САЩ, където американските акции повлякоха Standard & Poor 500 надолу за трети път в последните четири дни. Exxon Mobil Corp. Загуби 0,6% заради двуседмичното дъно на петрола. Dow Jones Industrial Average олекна с половин процент, а технологичният Nasdaq губеше 0,15% от стойността си.
Спадът на американските и азиатските пазари се пренесе и в Европа, където най-силно се понижиха книжата на застрахователните компании и тези в сферата на енергетиката.
Swiss Reinsurance Co. и Munich Re загубиха по 3%, капитализацията на E.ON се понижи с 5,2%. Stoxx Europe 600 Index отчете спад от 0,7%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване