03/15/11 18:15
(http://www.klassa.bg/)

С 2,680 млрд. евро правят най-скъпата жп линия у нас

2 680 000 000 евро е прогнозната стойност на жп трасето от Видин до София, чиято дължина е 222,5 км. Това ще е най-скъпата жп магистрала у нас, стана ясно вчера по време на общественото обсъждане на проекта „Модернизация на железопътната линия Видин – София” в НКЖИ.
Проектът съответства на действащите в страната норми за качество на околната среда, е един от изводите в доклада за ОВОС, изготвен от над 20 независими експерти и одобрен от МОСВ. Негативните въздействия, които се очакват, са предимно краткотрайни по време на строителството и не застрашават здравето на хората, околната среда или трансграничните зони.
Тъй като е възможно да има археологически обекти, които не са открити, се препоръчва присъствието на археолог по време на строителството и проучванията.
Трасето преминава през защитени територии, като две от тях ще трябва да бъдат заобиколени. Поради сложността на терена са проектирани тунели, мостове и естакади.
Планира се строителните дейности по модернизацията да завършат през 2020 г., а експлоатацията да започне от 2021 г. Тогава пътуването от София до Видин с влак ще става за 2,2 часа, а сега е за 5,5 часа.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване