03/15/11 05:49
(http://e-vestnik.bg/)

Трагедията в Япония или за кого бие камбаната в България + фотогалерия

Б. р. - Авторът е дългогодишен служител на Международния Червен кръст, който е посещавал по силата на служебните си задължения повечето пострадали от природни бедствия страни в последните 20 години.

Снимки: ЕПА/БТА

Докато гледам телевизионните кадри от Япония, си казвам само едно:”Боже пази България от подобно бедствие!”

Ако най-подготвената за бедствия страна, която е и третата световна икономика, се оказа крехка и уязвима пред трус от 9-та степен по Рихтер, какво означава това за държава като България, която също лежи в неприятна сеизмична зона?

И какво се върти тези дни в главите на българските политически, стопански и духовни лидери, (от всички партии, партийки и институции!), като наблюдават конвулсиите на Япония, разпъната на кръст между неизвестността в ядрените й реактори, пометените от цунами стотици градове и села, хилядите безследно изчезнали и тревожния въпрос “Идва ли нов трус?”

В неделя прочетох в българските вестници, че централата в Козлодуй щяла да издържи на трус от 7 степен по скалата на Рихтер. Първо, дай Боже такъв трус НИКОГА да не ни сполети, и второ, дай Боже централата да издържи, ако все пак люлеенето един ден започне.

Какво правим обаче, ако (не дай Боже!), дойде трус по-силен от 7 степен?

След Хирошима, сега Япония има проблем във Фукушима. И специалистите там се питат докога цимент и стомана ще могат да се съпротивляват на непредсказуемата понякога сила на “мирния атом”? Особено когато дизеловите генератори са залети от водата и охлаждането на реактора е проблематично, най-деликатно казано.

Но да оставим за момент японците и да се озърнем наоколо.
Вчера по радиото съобщиха, че след дълги проучвания специалистите стигнали до извода, че богатите държави по-лесно и по-бързо се справяли с бедствията. Феноменално откритие, напомнящо за максимата, че било по-добре да си млад, здрав и богат, отколкото …. И т. н. Няма да анализирам в коя група е България. По-скоро да се запитаме правим ли всичко, което е по силите на повечето страни в света, за да се подготвим за “деня X”, дори когато не сме в групата на Швейцария, Норвегия или Япония?

Докато гледаме със състрадание мъките на японците, докато специалисти и журналисти страстно коментират детайли от японските ядрени реактори и ги сравняват с “Козлодуй”, хиляди българи вероятно се питат:”А какво би станало у нас, ако…”

Снимки: ЕПА/БТА
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване