03/15/11 18:37
(http://www.klassa.bg/)

Търсят гайгерови броячи в Германия, в Далечния изток също се запасяват

Търсенето на гайгерови броячи – уреди за измерване на радиацията - скочи драстично в Германия заради експлозиите в японските атомни реактори, съобщи ДПА. Цената им е между 300 и 500 евро. Последният път такова голямо търсене на гайгерови броячи в Германия е имало през 1986 г. след катастрофата в Чернобил, Украйна.
Живеещите в Далечния изток в пределите на Русия също се втурнаха да купуват индикатори за измерване на радиоактивността, препарати със съдържание на йод, които извеждат от организма тежките метали, червено вино и кафяви водорасли, които имат сходни качества, съобщи Нюзру. Цената на един дозиметър (уред за измерване на радиацията) е 5300 рубли (132 евро). В град Петропавловск-Камчатский са били изкупени от магазините всички индикатори за радиоактивност и се е наложило да бъдат поръчвани нови.
Много жители на градове, разположени недалече от Япония, търсят специални костюми и противогази. От паниката се възползват мошениците, които предлагат костюми с оловни пластини, които не предпазват от радиация.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване