03/16/11 18:25
(http://www.klassa.bg/)

1200 младежи отиват на стаж в администрацията

1200 студенти ще имат възможност за 9-месечен стаж в общините и централната администрация. Това са част от мерките на социалното министерство за борба с младежката безработица. Младежите ще бъдат на стаж по програмата „Старт в кариерата“, която бе представена вчера на форума „Дни на кариерата 2011“ в НДК. Зам.-министърът на социалната политика Красимир Попов обяви, че са направени промени в Закона за насърчаване на заетостта, ще бъде оптимизирана работата на електронната трудова борса и през тази година ще бъдат организирани над 100 специализирани трудови борси. При откриването на форума Константин Тренчев, президент на КТ „Подкрепа“, се обърна към младите хора с думите, че България е едно неуредeно място, но все някой трябва да го подреди. На „Дни на кариерата 2011“ присъства и депутатката Светлана Ангелова, която е зам.-председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика. Тя предложи да се създаде постоянно действащ форум и консултативен орган по проблемите на младите специалисти.
„Дни на кариерата“ е ежегодно събитие и помага на студенти да влязат в контакт с потенциални работодатели. Тази година участват 92 фирми от различни браншове, като сред тях се нареждат банки, телекоми, компании от IT сектора и др. За пръв път на изложението присъства и Столична община. От вчера до 6 април форумът ще бъде и във Варна, Велико Търново, Русе, Свищов, Пловдив и Бургас.


НСИ: Безработицата през 2010 г. е била 10,2%

Коефициентът на безработица през 2010 г. се увеличава с 3,4 пункта в сравнение с 2009 г. и е достигнал 10,2%, съобщиха вчера от НСИ. При мъжете нарастването на коефициента е с 3,9 пункта по-голямо в сравнение с това при жените – с 2,9 пункта. Коефициентът на младежка безработица (от 15 до 24 години) е 23,2%. Продължително безработни са 161,7 хил., или 46,5% от всички безработни лица. През 2010 г. икономически активните лица на възраст между 15 и 64 години са 3,356 млн., или 66,5% от населението на същата възраст. Общият брой на заетите лица достига до 3,052 млн., от които 3,010 млн. са на възраст 15-64 години.


Започва първото обучение по професията „дула“

Започва първото практическо обучение по професията „дула“ у нас, съобщиха организаторите от сдружение „Естествено“. Това е професионалната придружителка на бременната жена, която оказва подкрепа по време на раждането. „Дула означава жена, която служи, нейната роля е да създава емоционален, психически и физически комфорт на родилката, а също и да подкрепя партньора й", заяви Дебра Паскали Бонаро от САЩ, сертифициран инструктор за обучение на дули. В обучението, което организира сдружение "Естествено", са включени 30 жени от страната, повече от половината от които са акушерки. Професията дула е характерна за развитите страни, като вече са регистрирани повече от 7000 сертифицирани дули в 20 държави по света.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване