03/16/11 18:43
(http://www.klassa.bg/)

В Топ 3 сме по поскъпване на живота

България е в Топ 3 в Европейския съюз (ЕС) по поскъпване на живота през февруари, показаха данни на Евростат. Годишната инфлация в еврозоната е била 2,4% в сравнение с 2,3% месец по-рано, а в ЕС – 2,8% като нивото й остава без промяна в сравнение с януари.
Потребителските цени у нас са се увеличили с 4,6% на годишна база през февруари и пред нас са единствено Румъния и Естония със съответно 7,6% и 5,5%. Най-слабо сред страните в ЕС е поскъпнал животът в Ирландия (с 0,9%), Швеция (с 1,2%) и Франция (с 1,8%). В сравнение с януари 2011 г. годишната инфлация е нараснала в петнадесет страни - членки на ЕС, останала е без промяна в три и се е понижила в осем. Най-ниската средна 12-месечна инфлация до февруари 2011 г. е отчетена в Ирландия (-1,1%), ), а най-високата в Румъния (6,5%), Гърция (5,0%) и Унгария (4,4%).
Според данните на НСИ годишната инфлация през февруари у нас е била над 5%. Цифрите се различават с тези на Евростат, тъй като европейската статистическа служба ползва различна методология, чрез която да може да сравнява цените в отделните страни членки.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване