03/16/11 00:04
(http://www.klassa.bg/)

Заменяме АЕЦ "Белене" с нов реактор в Козлодуй

Георги Велев
georgi.velev@klassa.bg

България може да използва поръчания в Русия реактор за АЕЦ „Белене“ на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, каза вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той бе на извънредна среща на министрите на енергетиката в Брюксел за безопасността на европейските ядрени централи.
Използването на блока в АЕЦ „Козлодуй“ е резервен вариант, който до момента не е бил обсъждан с руските специалисти, добави той. Министърът все пак уточни, че усилията за момента са насочени към развитието на проекта в сегашната му рамка. Очаква се през тази седмица да има нов кръг от преговори за строежа на АЕЦ „Белене“, а в края на месеца изтича и подписаното допълнение към договора между НЕК и изпълнителя на проекта „Атомстройекспорт“. Ако то не бъде подновено, руската страна може да поиска неустойки до 1 млрд. евро за провала на проекта.
Изграждането на нов реактор край Козлодуй би означавало прекратяване на проекта „Белене” в сегашния му вид, каза още Трайков. Според него, ако се стигне до такъв вариант, то първата копка на VII блок на централата може да бъде направена до 15 месеца. Белене е площадка, която е подготвена за ядрена мощност и във всеки момент би могла да бъде реактивирана, особено предвид развитието на технологиите в ядрената енергетика, обясни министърът. Според него в следващите 10-20 години ще бъдат готови реактори със значително подобрени икономически показатели и системи за защита, добави Трайков. По думите му руската корпорация „Росатом“ на няколко пъти е обяснявала как единият блок, който е поръчала НЕК, е почти готов.
Трайков каза още, че страната ни има късмет донякъде, защото е възможно да се направи разумен компромис между по-нисък сеизмичен риск и създаването на нова ядрена мощност, за чиято нужда до голяма степен има консенсус в България. Според експертите сеизмичният риск в АЕЦ „Козлодуй“ е значително по-малък от този на площадка „Белене“. Трайков подчерта, че анализите на българските специалисти сочат, че работещите V и VI блок са в отлично състояние и могат да бъдат пример за други европейски инсталации. Министърът отново припомни, че в АЕЦ „Козлодуй“ реакторите използват вода под налягане, а не кипяща вода, каквито са тези в централата край Фукушима.
Преди срещата в Брюксел енергийният еврокомисар Гюнтер Йотингер заяви пред германското радио "Дойчландфунк", че проектът за строежа на АЕЦ „Белене“ трябва да се преразгледа. Той обясни, че за бъдещата българска централа сега на първо място трябва да бъдат поставени въпросите за техническата и геоложката безопасност, за което е необходимо да се направят допълнителни изследвания, предаде БГНЕС. Съществуват и въпроси по финансирането на проекта, каза още еврокомисарят.
В момента площадката на „Белене“ е сертифицирана за строеж на атомна централа по европейските критерии, като чака одобрението за изграждане от Агенцията за ядрено регулиране. Ядрените експерти трябва да обмислят дали ЕС може един ден да се откаже от ядрената енергия, каза още Йотингер.
България ще поиска по официален път становището на ЕС за бъдещите си проекти, заяви Трайков след срещата си с Йотингер. Приоритет номер едно е безопасността, а когато се появят проблеми като в Япония, всичко друго бледнее, коментира министърът. Според него няма основания за притеснение от резултатите от изпитанията за устойчивост на българските ядрени мощности. Заради катастрофата в Япония е възможно да има допълнителни изисквания към сигурността на атомните централи, които предстои да се строят. Подобно изискване ще повиши допълнително стойността на новите проекти, но това е и риск, и възможност, заяви той.
Заради трагедията в Япония е важно преосмислянето на политиката на ЕС за всички атомни реактори, каза вчера в парламента министър-председателят Бойко Борисов. По думите му проектите ще се гледат под лупа, но нито САЩ, нито Япония, Франция или Германия ще си затворят ядрените реактори. Според него неслучайно Българската агенция по ядрена безопасност не се е произнесла с категорично решение за АЕЦ „Белене”. „Самите ние сме заинтересувани за максимална сигурност на нашите реактори“, категоричен бе премиерът. Той добави, че затварянето на реакторите на АЕЦ „Козлодуй” струва много повече от 300 млн. евро.
Седем ядрени централи в Германия, построени преди 1980 г., ще бъдат временно затворени, за да се провери тяхната безопасност, каза вчера германският канцлер Ангела Меркел. Франция също обяви, че ще направи проверка на всичките си 58 атомни реактора. ЕС пък реши да подложи на тестове за устойчивост своите 143 атомни електроцентрали, предадоха световните агенции.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване