03/16/11 23:31
(http://e-vestnik.bg/)

Идат още големи земетресения. А у нас арх. Диков успокоява със сладки приказки

Сеизмологът Джерард Фрайър. Снимка: от тв екрана

Какво идва след земетресенията със сила около 9-а степен по скалата на Рихтер - в Индонезия 2004, Чили 2010 и в Япония 2011? Американски сеизмолог предрича, че е започнал цикъл от такива земетресения и трябва очакваме още.
Джерард Фрайър е сеизмолог, който работи в Тихоокеанския цунами център на Хаваите. Оттук той следи какво става в Тихия океан, където край Япония продължава да тресе. „Засякохме повече от 200 афтършока (б. р. - вторични трусове, след основния), със сила около 5,5 по Рихтер. Можеше да е много по-лошо. Фактически в Япония се справиха добре, те предупредиха бързо, обаче земетресението беше толкова голямо и засегнатата територия е толкова голяма, че цунамито на някои места дойде преди предупрежденията за опасност.
Това е много по-голямо земетресение, отколкото някой някога е очаквал за Япония.”
Ето как Джерард Фрайър обяснява пред камерата на „Асошиейтед прес” защо трябва да очакваме още такива земетресения:

“Трябва да започнем да се тревожим за места като архипелага Тонга, където досега не е имало земетресение от 9-а степен, за Марианските острови (б. р. - северозападно от Индонезия и западно от Филипините), за Централна Америка, която никога не е засягана от земетресение с магнитуд 9, но сега трябва да обмислим такава възможност.
Големите земетресения, като това, което току що се случи, обикновено идват на групи. Не мисля, че е само случайност, че това от 2011 г. е само 7 години след другото голямо от 2004 г. (б. р. - край Индонезия, когато цунами удави над 220 000 души в няколко държави), защото земетресението от 2004 г. беше първото гигантско земетресение след пауза от 40 години - първото от 1964 г. насам. И сега имаме две гигантски земетресения в доста кратък интервал от време. През 20 век имахме 5 големи земетресения за период около 15 години. Така че, ако земята „работи” по същия начин, ние имаме още няколко, за които да се тревожим.”

Компютърно изображение на цунами ефекта в Тихия океан след земетресението в Япония. Снимка: от тв екрана

А България?

Страната е извън район, където стават такива гигантски земетресения между 8-а и 9-а степен по Рихтер. Но в последните години сеизмолози по повод един или друг трус са казвали, че с честота на около 1 век има по едно силно земетресение, например в района, в който лежи София. А в последните два века в София не е имало толкова силно земетресение и вероятността това да стане се увеличава. Преди дни главният архитект на София Петър Диков наивно успокояваше, че в София сградите трябвало да издържат до 7,5 по Рихтер. Такива били строителните нормативи. И само лошо качество на строителството може да направи изненади. Подобно успокоение направи при предишно слабо земетресение у нас и министърът Плевнелиев - сградите били проектирани за 9-а степен по Медведев-Шпонхойер-Карник, което било 7,5 по Рихтер.
И арх. Диков, и министърът, за да обяснят от нивото на своята компетентност заплахата, трябва да пояснят, че в България строителните нормативи за земетресения са променяни 2 пъти в края на минали век. Удивително е колко свободно говорят и инженери, и архитекти, и министри затова да каква степен на земетресение са обезопасени сградите. Ту по една скала, ту по друга, различни цифри.

До 1977 г., земетресението в планината Вранча, Румъния, нормативите са били до 7-а степен по Медведев-Шпонхойер-Карник, става ясно от обясненията на сеизмолози и инженери при предишни земетресения. Това не може да се сравни направо със скалата на Рихтер, но по нея приблизително съответства на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване