03/16/11 22:03
(http://e-vestnik.bg/)

Мега-проектът „Севтополис” - 500 000 туристи годишно в Долината на тракийските царе

Проектът “Севтополис” на арх. Жеко Тилев има няколко международни награди. Илюстрация: материали на община Казанлък

„Обединение Севтополис” подписа договор с община Казанлък за изготвянето на геодезическа и хидрографска снимка на останките на древния тракийски град Севтополис, които се намират на дъното на язовир “Копринка”. С тяхна помощ ще разработи подробен устройствен план на музейно-туристически комплекс „Севтополис”. Изпълнителят бе избран с конкурс, а Министерството на културата е привело за тази цел 50 000 лв. на Община Казанлък, това съобщи e-vestnik арх. Николай Николов, главен архитект на Казанлък. Това е последната стъпка за провеждането на международен конкурс за изпълнител на мега-проекта „Севтополис”, който ще превърне Града на розите и Долината на тракийските царе в световна туристическа дестинация.

По предварителни разчети проектът ще струва над 100 милиона евро, но ще докарва по половин милион туристи годишно в Долината. Изключително ефектният замисъл на арх. Жеко Тилев и неговия екип предвижда експониране на древната одриска столица насред водите на язовир „Копринка” чрез изграждането на пръстеновидна язовирна стена с дължина 1200 метра. Проектът на арх. Тилев вече бе отличен  с Европейската награда за архитектура “Визарх 2005”, с Гран при и златен медал от XІ Световно триенале “Интерарх 2006″ и с медал на ЮНЕСКО. Разработката предвижда с катери и туристически корабчета посетителите да прекосяват водите на язовира, за да достигнат до кръглата язовирна стена. До древните руини, които ще бъдат частично реставрирани, туристите ще слизат с 4 панорамни асансьора. Разбира се, ще има ресторантчета и кафенета.

Работната група по реализацията на проекта “Севтополис”, която бе създадена от предишния министър на културата проф. Стефан Данаилов, вече уточни техническите изисквания за изграждането на кръговото съоръжение сред язовир “Копринка”; 18-те специалисти са подготвили и концепция за реставрирането на античния тракийски град и експонирането на музейните обекти.

Деловият интерес към мега-проекта е огромен

През 2006 година в Казанлък бе създадена фондация „Севтополис”, съучредители на която заедно с Общината са четири холандски фирми. С 80 000 евро холандските индустриалци вече финансираха предпроектните проучвания на фирма „Баласт Недам” от Страната на лалетата, която е специализирана в строителството на кейови и язовирни съоръжения по целия свят. Холандските специалисти използваха при своите изследвания мощен гео-радар. „Баласт Недам” е сигурен участник в задаващия се международен търг за изпълнител; от фирмата вече са избрали най-подходящата технология и са готови да търсят финансиране от Световната банка и евро-фондовете.
Голяма е вероятността мощна финансова инжекция за построяването на туристическия мега-проект да даде и саудитския милиардер принц Алуалид бин Талас ас Сауд, който със своето състояние от 13,23 млрд. долара се нарежда на 22-ра позиция сред световните ултра-богаташи. Племенникът на саудитския крал, известен с предприемчивия си нюх, пристигна миналото лято в България, за да се запознае на място с казанлъшкия проект. Към инвестиране в “Севтополис” вече са заявили интерес фирми и фондации и от Холандия, Гърция, Германия, Великобритания, Испания, Белгия, Израел и Кувейт.

Проектът “Севтополис” отблизо. Илюстрация: материали на община Казанлък

Логистично рамо за проекта даде и създаденият около президента Първанов Инициативен комитет от  интелектуалци, в който личат имената на акад. Васил Гюзелев, проф. Николай Овчаров, акад. Антон Дончев, акад. Светлин Русев, проф. Георги Чапкънов, Ставри Калинов, Вежди Рашидов. Вече от позицията си на министър на културата Рашидов е по-премерен в изказванията си. Застраховайки се с вездесъщата световна икономическа криза, неотдавна той заяви в парламента, че проектът би имал подкрепа, ако местната общественост продължава да държи на него и ако се намерят други, недържавни източници на финансиране.

Севтополис, градът на цар Севт ІІІ

През лятото на 2007-ма екипът на н.с. д-р Илия ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване