03/17/11 16:27
(http://www.klassa.bg/)

БФС отряза Лигата за администриране на първенството

Професионалната футболна лига (ПФЛ) няма законовата възможност да поеме администрирането на първенството. Това разкри президентът на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов в отворено писмо до президента на организацията Стефан Капралов. Интересно е, че отговорът на шефа на футболната централа идва след бунта на малките отбори за работата на централата и исканията им за преразпределение на приходите от телевизионни права, подкрепени и допълнени с предложения от профилигата в лицето на Атанас Караиванов.
В писмо до ПФЛ Михайлов обяснява, че според актуалния Закон за физическото възпитание и спорта профилигата не подлежи на лицензиране от Министерството на физическото възпитание и спорта и има само помощна функция към БФС, в ролята му на управляваща спорта федерация. "Всички права и отговорности по организирането и администрирането на първенствата и турнирите са възложени на БФС като лицензирана федерация", допълва президентът на централата.
Във връзка с разпределението на приходите от телевизионни права Михайлов е категоричен, че не може да има оплаквания от страна на футболните босеве, защото договорът от 2008 г. е бил единодушно одобрен и подписан от президентите на футболните клубове в първенството.
Михайлов порица ултимативния тон на Капралов и обясни, че самият той ги е отхвърлял преди време като "неприемливи" от позицията на изпълнителен директор на БФС. "Вие поставяте ултиматум за правомощия, които БФС е получил от закона и не разполага с правото да ги преотстъпва", пише Михайлов. Той добавя, че на своето заседание от 24 февруари Изпълкомът на БФС "е отхвърлил като незаконосъобразни постъпилите предложения за проект за Наредба за взаимоотношенията между БФС и ПФЛ, както и правилника на БФПЛ за упражняване на търговските права на нейните членове".
Освен това БФС ще прибира по-голяма сума от глоби и имуществени санкции. Футболната централа реши да вдигне стойността на всички парични глоби в „А“ и „Б“ групите. Приходите от тази крайна мярка, наложена заради „дълбоката финансова криза, която е обхванала малките клубове”, ще бъдат разпределени за подпомагане на детско-юношеските школи в България.
Досега 50 процента от парите от наказанията влизаха в ПФЛ, а 50% от тях отиваха към БФС. Сега процентът към футболния съюз е увеличен вече на 75.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване