03/17/11 17:40
(http://www.klassa.bg/)

В България акцизът на дизела е с 30% по-висок

Странно е съотношението в цените на дизела и на бензина в България. У нас двата данъка са еднакви, а подобно нещо не съществува никъде в ЕС. В останалите страни от общността акцизът на дизела е с 30% по-нисък. Това заяви през БНТ министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията. България има споразумение с ЕС. Акцизните ставки са на минимума, който сме договорили. Оттук-нататък ние не можем да мърдаме надолу, защото трябва да искаме разрешението на всички страни - членки в ЕС, каза още Александър Цветков. Според него сваляне на акциза не може да се случи, защото означава да предоговаряме предприсъединителния договор с всяка страна поотделно. За някои от тях означава дори и референдум. Това просто е кауза пердута, обобщи министърът на транспорта.
Един от начините за влияние върху цената е отпадането на биодизеловата компонента, която е 4%, а не 10%. Ако тя се премахне, дизеловото гориво ще поевтинее с 10-15 стотинки. За това не е необходимо разрешение от Брюксел. Ако мярката не сработи, тогава ще се мисли за отпадане на акциза за биокомпонентата, обясни транспортният министър.
Работи се и върху идеята за преструктурирането на задължителния резерв и неговото изравняване между бизнеса и държавата, което беше предложено от производителите. Министърът отрече, че подобен вариант би струвал на бюджета десетки милиони левове, каквито коментари са се появили в медиите. Във финансовото министерство още нямат такива изчисления.
Държавата не може да нарежда на производителите, какви да са цените, категоричен е министърът на транспорта. В същото време призна, че превозвачите имат основания за тревога, защото поскъпването на горивата ги изправя пред много сериозна ситуация. Ефективността на транспорта е доста ниска в момента в страната, тъй като при бума на строителството през последните години се е купила много техника на лизинг. Сега тези превозвачи нямат достатъчно работа, за да запълнят капацитета. Спадът на икономическата активност се отразява веднага на транспорта. Затова едно малко повишаване на горивата вече поставя превозвачите в тежка ситуация. В същото време вътрешните резерви на фирмите са изчерпани. Затова се налага да се търсят всички възможности за влияние. Ясно е обаче, че драстична разлика не може да има, защото цената на международните пазари расте непрекъснато нагоре. Такава, каквато е на международните пазари, такава ще бъде и в България. Не е възможно да има разлика, независимо откъде се внася нефтът, дали от Русия, от Либия или от някоя друга страна. Цените на петрола са почти еднакви в световен мащаб затова има борсови цени и ние внасяме на нива, на каквито купуват и останалите страни, обясни Александър Цветков.
По-късно вчера в кулоарите на парламента той заяви, че очаква до седмица Комисията за
защита на конкуренцията да е готова с доклада дали има картелни споразумения при определянето на крайните цени на горивата. Ако това становище се забавело 2-3 месеца, няма да има ефект от него. В момента има над 200 вносители на горива в България. „Лукойл" има доминираща позиция, но не е монополист, отбеляза още Цветков.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване