03/17/11 00:01
(http://www.klassa.bg/)

Всеки трети българин - във Facebook

Българите, които използват най-популярната социална мрежа Facebook, достигнаха 2 милиона, сочат данните на българо-датската компания за маркетинг решения в мрежата „Комфо“.
Това прави близо една трета от населението на страната ни – показател, по който се нареждаме сред страни като Унгария, Словения и Гърция.
Анализите сочат ръст на броя на хората на възраст над 40 години – тенденция, отчетена в страни-лидери по този показател като скандинавските и САЩ.
За справка, вторият милион българи са се включили в социалната мрежа за последните 13 месеца. Практически, всеки втори интернет потребител у нас ползва Facebook. По отношение на активност на ползването, българите са в унисон със световните нива – около 50% от хората ползват Facebook всеки ден или през ден.
Традиционно, най-бързо растящата група са хората на възраст между 25 и 35 години. И сега основната част от потребителите са между 18- и 40-годишна възраст, но докато преди година те съставляваха близо 80% от всички, сега техният дял е 64%. По-голяма част от разликата се дължи на ръст в групата над 40 години.
“Уменията в социалните платформи стават все по-важно конкурентно предимство. И не само по отношение на консултанти и комуникационни специалисти. Отчитаме качествена промяна в интереса и квалификацията и на ИТ кадрите, които търсят възможност за професионално развитие в компании, свързани със социалните платформи като Facebook. Знаем, че това е бъдещето", коментира Ивайло Христов, мениджър бизнес развитие в „Комфо“.
За изминалата година българските потребители са променили поведението си в две основни посоки. Станали са по-смели и се отнасят с по-голямо доверие към общуването в социалната мрежа. В същото време са по-селективни към информацията, която допускат до себе си. „Facebook е среда за връзка с приятели, за получаване на полезна и интересна информация от доверeни източници, които сме допуснали до личното си пространство”, коментира Ивайло Христов.
"Българските потребители бързо достигат зряло поведение, характерно за страните, където Facebook присъства по-отдавна", допълва Христов.
Нарастването броя потребители в социалната мрежа доведе и до още по-силен интерес на бизнеса към възможностите на Facebook. Основната част от компаниите залагат “на сигурно” – минимална инвестиция, популярни решения като конкурси с награди, ориентирани към “трупане на фенове”. В същото време сме свидетели на отчетлива тенденция към по-смели и сложни решения за активна, обвързваща комуникация с потребителите.
"Следващата стъпка е компаниите да започнат по-активно да управляват присъствието си във Facebook. Въпросът не е само да привличат внимание и после да се “чудят какво да правят” със събраните фенове. Дългосрочният успех е да създават реална полза и за потребителите, и за себе си", обясни Ивайло Христов.
"Честа практика в други страни е платформата да се използва за цели като проучване на потребителски нагласи, поддържане на обществени организации, HR цели и др. Вярвам, че българските компании бързо ще се ориентират към действията, които им носят реална полза и измерими резултати", допълни Христов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване