03/17/11 15:04
(http://www.klassa.bg/)

ЕК може да съди Facebook и Google

Социалните мрежи като Facebook и търсачки като Google може да се изправят срещу съдебни действия, ако не се подчинят на планираните промени в закона за защита на личните данни на Европейския съюз. Това заяви Вивиан Рединг, еврокомисар по правосъдието, цитирана от
Ройтерс. Тя ще предложи преразглеждане на 16-годишното законодателство по въпросите за защита на данните през следващите месеци. Целта е да се наложат повече гаранции за това как се употребяват личните данни. Много от поправките в закона ще касаят сайтове като Facebook, Google, Microsoft или Yahoo заради увеличаващите се тревоги относно това как те използват информацията за навиците на поведение на потребителите си, която те събират.
Рединг иска да принуди компаниите да разрешат абонатите им да имат право да заличат всички данни, които сайтовете държат. Тя настоява и фирмите да обяснят как, защо и каква информация точно събират от клиентите си. Повечето от компаниите или техните сървъри обаче са разположени на територията на САЩ. Затова според еврокомисаря е необходимо да се дадат повече правомощия на органите на ЕС, за да могат да действат и извън територията на Европа.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване