03/17/11 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

За какво дойдоха руские ребята?

Едвин Сугарев

Докато целият свят тръпне пред перспективата авариралата АЕЦ край Фукушима да се превърне във втори Чернобил, българското правителство посреща скъпи гости от… “Росатом”. Кирил Комаров, изпълнителен директор на дирекцията за ядрено-енергийния комплекс на компанията, и Генадий Тепкян, вицепрезидент на “Атомстройекспорт“, са дошли да ни убедят, че по никакъв начин не трябва да се отказваме от строежа на АЕЦ “Белене”, защото руските атомни реактори са най-сигурните в света – и с тях никога не може да се случи това, което сега се случва с японската ядрена централа.

Тази височайша визита се случва след като:

- Различни експерти изказаха обосновани предположения, че ядрената криза в Япония се развива по най-лошия възможен сценарий, и че последствията са непредвидими – като включително може да се очаква и по-тежък от Чернобил ядрен ад.

- Немският канцлер Ангела Меркел, горещ привърженик на ядрената енергетика, бе принудена да признае, че “събитията в Япония … ни учат, че рисковете, за които се смяташе, че са невъзможни, всъщност не могат съвсем да бъдат отхвърлени”; Германия спря два от ядрените си реактори и замрази всички процедурата по продължаване срока на годност на своите АЕЦ, а редица други страни последваха нейния пример – включително Китай и Венецуела.

- Специална среща на ЕС взе решение да се провери сигурността на всички работещи на територията на съюза ядрени реактори – и да се ревизират критериите, по които се оценява тя.

- Европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер заяви в прав текст, че проектът АЕЦ “Белене” трябва да бъде преразгледан.

- Европейската комисия взе решение да преразгледа положителното си становище за изграждането на АЕЦ “Белене“, като ще се занимае с проблема едва тогава, когато се появи нов инвеститор – какъвто в момента липсва.

Каква бе реакцията от българска страна? Можем да я очертаем в две насоки. Първата се състои в плахия намек на министър Трайчо Трайков за възможността поръчания на “Росатом” реактор да бъде имплантиран в АЕЦ “Козцлодуй”, вместо на сеизмично опасната площадка, определена за АЕЦ “Белене”. Втората се реализира чрез мъжкарското изрепчване на Бойко Борисов, който ни гарантира, че “Япония няма да ни откаже от “Белене”. Нещо като плясване по кирлива космата гръд с възгласа “Булгар! Булгар!”

Е – чуха го, откъдето трябваше да го чуят. И веднага пристигнаха. Та според тези руские ребята, дошли да ни уверят ядрената потентност на Путиновата деспотия, наистина няма какво да се плашим – защото във ВВЕР-ите, предвидени да се боднат край най-прочутия комунистически концлагер, били предвидени уникални системи за безопасност. Ребятата нямало да си вкарат автогол – в качеството си на руски собственици на ядрена централа, построена на българска територия. Най-сетне това намерение лъсна с цялата си безочливост: “Явявайки се потенциален инвеститор и бъдещ собственик на АЕЦ “Белене”, ние сме заинтересовани да имаме сигурна централа за 60 години напред.”

Потенциалните инвеститори и бъдещи собственици, разбира се, са готови да обещаят какво ли не, само и само централата да бъде построена – въпреки опита от построения пак от тях реактор в Чернобил, въпреки посланието от трагедията в Япония, доказващо, че човек не може да предвиди всичко – и когато посяга на скритите енергии на природата, гаранции за сигурност просто няма. Готови са да обещаят дори, че ще построят вълнолом за цунами откъм Дунава – с дребната забележка, че това, разбира се, ще оскъпи проекта. А когато става дума за парични знаци, ребятата не си поплюват. Дошли били не да договарят цена, защото твърдата цена била определена: 6,3 милиарда евро – заяви Комаров. Тепкян обаче си остави все пак една вратичка отворена: можело и да се поговори за “инфлационния индекс”.

И двамата са единодушни обаче в едно: че ако до края на март, ...

Публикувана на 03/17/11 22:45 http://e-vestnik.bg/11309/za-kakvo-doydoha-ruskie-rebyata/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване