03/17/11 15:05
(http://www.klassa.bg/)

Засилен руски интерес към имоти в Гърция, облекчават процедурите за визи

Все повече руснаци се интересуват от покупката на недвижими имоти в Гърция, пише електронното издание на в. "Експрес", позовавайки се на среща на търговско-промишлената палата в Атина. 7% от руските туристи, посещаващи Гърция, са се заинтересували да закупят имоти и по-конкретно вили най-вече по крайбрежието. В срещата са участвали 20 големи руски брокерски компании. За деветте месеца на миналата година Гърция е била посетена от 443 хил. руски туристи. Предлаганите на пазара недвижими имоти се изчисляват на 31 хил. В момента правителството разработва законопроект, регламентиращ възможностите за инвестиции в туристически обекти в Гърция.
Междувременно агенция ИТАР-ТАСС цитира заместник външния министър Спирос Кувелис, присъствал на тази среща, който казал, че неговото ведомство съвместно с това на културата и туризма прави всичко възможно за облекчаване на процедурата по издаването на визи за руснаците. По думите му туристите от Русия миналата година са скочили с 25 на сто, а издаването на визи от гръцките консулски служби - с 50%. Като участник в Шенгенското пространство Гърция не може радикално да промени този визов механизъм, но ние правим всичко възможно, за да опростим процедурата в консулствата на страната в Москва и други руски градове, заявил заместник-министърът.
За да стимулира туризма, гръцкото министерство на транспорта съобщи, че отменя временно таксите за кацане, излитане и престой за всички самолети, използващи гръцки летища, с изключение на международното летище в Атина, от април до края на годината.
Руските купувачи са важен фактор и за имотния пазар в България. По последни данни на Международната федерация за недвижимо имущество около 200 000 руснаци са си купили имоти у нас на обща стойност 1 млрд. долара.


Москва и Анкара отмениха визите

Русия и Турция обмениха ноти за встъпването в сила на междуправителственото споразумение за отмяна на визовия режим, съобщи в. “Ведомости”. Споразумението бе договорено по време на срещата в Москва между президента на Русия Дмитрий Медведев и турския премиер Реджеп Тайип Ердоган. Руснаците ще пътуват до Турция без визи от май, ако ще пребивават в страната за по-малко от 30 дни. През миналата година 3 млн. руснаци са посетили Турция. Заради революциите в Тунис и Египет се очаква за 2011 г. броят на руските туристи в Турция да се увеличи до 4 млн., колкото са германските туристи. Според настоящата система виза може да се закупи от летището срещу 20 долара. Руснаците могат да пътуват без виза в страните от БРИК.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване