03/17/11 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Турция настъпва на Балканите

БТА

Глобалната криза в Европа принуди турските бизнессреди преди време да се насочат активно към пазарите в Близкия изток и Африка. Но надигащите се едно след друго вълнения в Египет, Тунис, Либия създадоха риск за турските инвестиции. И турският бизнес насочи вниманието си към Балканите. Балканите, чието минало е тясно свързано с Османското присъствие, а също и с наличието на компактни групи население с турски и мюсюлмански корени, винаги са били в полезрението на Анкара. Но предишните турски правителства не проявяваха голям интерес към Балканите и бяха оставили процесите там да се развиват от само себе си.

С идването на власт на Партията на справедливостта и развитието, и главно благодарение на политиката за “нула проблеми със съседите”, чийто стратег е външният министър Ахмед Давутоглу, Балканите станаха обект на изключително внимание от страна на Анкара и на турските бизнессреди. Тази политика не се посреща радушно навсякъде и от всички. Някои сръбски среди остро критикуват Анкара, че турската дипломация води нео-османска политика на Балканите. В България някои среди, като партия Атака, подклаждат омраза към Турция и турците, отбеляза преди няколко дни турският вицепремиер Бюлент Арънч, цитиран от Анадолската агенция.

В страните от Западните Балкани обаче се гледа със симпатия на Турция. В Македония и Босна се разкриват турски културни институти, училища, университети и техният брой с всеки изминал ден расте. В проучване на общественото мнение, огласено от турския Център за анализи, се твърди, че около 40 на сто от населението в Западните Балкани симпатизира на Турция.

Според същия анализ, една от причините е неопределеността на политиката на ЕС по отношение на тези страни. Затова те може да изберат алтернативата Турция, която освен че е икономическа сила в подем, проявява и близост към тях. По този начин те ще извлекат повече ползи в краткосрочна и дългосрочна перспектива.
Според германския специалист по международни отношения и сигурност Душан Релич, когото цитира SetTimes, ако Анкара насърчи повече нейни инвеститори в Западните Балкани, ще съумее отново да утвърди позициите си в този регион.

Опитният турски дипломат Али Енгин Оба подчертава, че политиката на Анкара на Балканите е насочена към разширяване на влиянието й както в политически, така и в икономически план, и нарича тази стратегия “мека сила”. Интересен момент е, че доскоро в Турция с понятието “гьочмени” (изселници, преселници) се именуваха главно изселниците от България, но в последно време придоби гражданственост думата “балкански гьочмени” като събирателно за всички преселници от балканските страни в Турция. По неофициални данни, на база проучванията на изселническите организации, най-малко 10 милиона, а според други около 20 милиона души в Турция, са с корени от Балканите.

Турските бизнессреди проявяват изключителен интерес към приватизацията в Западните Балкани, като в центъра на вниманието напоследък е Косово.
В началото на седмицата премиерът на Косово Хашим Тачи бе в Турция. На вечерята, която даде в негова чест Съветът за външноикономически отношения на Турция, присъстваха над 40 крупни турски бизнесмени и подробно бяха обсъдени възможностите, които предлагат новите пазари на Балканите.
Президентът на Съюза на турските борси и палати Рифат Хисарджъклъоглу отбеляза, че турският бизнес живо се интересува от приватизационната програма в Косово. В близките дни в Прищина ще проведем Конференция за инвестиции в Косово, каза той.

А по думите на президента на бизнес съвета Турция-Косово Садуллах Сипахиоглу между двете страни ще бъде подписана и Спогодба за свободна търговия, благодарение на която взаимният стокообмен от 300 млн. долара за една година ще нарасне на един милиард долара. Според крупния турски бизнесмен Шарък Тара, който е родом от Македония, “в близко бъдеще Косово ще се превърне в най-развитата страна на Балканите”.

От Черна гора също бе отправен призив за инвестиции. Президентът Филип ...

Публикувана на 03/17/11 22:20 http://e-vestnik.bg/11308/turtsiya-nastapva-na-balkanite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване