03/18/11 00:04
(http://www.klassa.bg/)

БФБ отделя кухите компании за търговия на нов пазар

Людмила Куюмджиева
ludmila.kuiumdjieva@klassa.bg

Българската фондова борса (БФБ) ще отдели неликвидните компании в отделен пазар. Това съобщи Васил Големански, изпълнителен директор на борсовия оператор, като обясни, че новият пазар отново ще бъде опериран от БФБ-София.
Отделянето на слабо ликвидните компании ще помогне пазарната информация за тях да се разпространява отделно, а не с останалите, като се обмисля това да става на отделен сайт - по този начин няма да се смесва информацията за двата пазара, уточни Иван Такев, изпълнителен директор на борсата.
Мярката цели два основни ефекта. Първият е, че дружествата ще запазят публичния си статут и няма да се повдига въпросът за тяхното делистване както миналата година. И второ, няма да се смесват неликвидните компании с останалите ликвидни за условията на БФБ компании. Освен това като елемент от разчистването на пазара, БФБ ще премине към промяна на наименованията на отделните видове пазари към търговски и по-маркетингово звучащи имена. Целият този процес е свързан с промяна на правилника на БФБ, обясниха от борсата, като са възможни и нови критерии за участието на емитентите на даден пазар.
Георги Български, член на СД на БФБ, коментира, че борсата е разгледала финансовите резултати на 1000 дружества и от тях са селектирани 20 потенциални емитента, с които се водят разговори.
Очакваме през втората половина на тази година да приключат срещите с избраните компании и след това БФБ ще уведоми инвестиционната общност кои от тях са проявили интерес за листване на борсата, за да може бизнесът да поеме оттам нататък щафетата. Асен Ягодин, председател на Съвета на директорите на оператора, коментира, че изборът на тези 20 компании е такъв, че е „грехота те да не присъстват на капиталовия ни пазар".
Фондовата борса продължава активно да търси стратегически инвеститор, надявам се до края на годината да е ясно кой ще е той, каза Ягодин. Вече са извършени първите стъпки, а именно държавата има над 50% от компанията, дружеството е публично. Сега остава да бъдат листнати атрактивни държавни компании, за да може оборотът да се покачи и привлекателността на борсата също. Големански допълни, че се очаква скоро да стартира процедурата за листване на държавния дял в Е.ОН и до края на 2011 г. да има стратегически инвеститор в БФБ-София.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване