03/18/11 22:39
(http://e-vestnik.bg/)

Как оцеляват японците

Спасители и жертви разтоварват храни от хеликоптер в Ямада, северна Япония, 5 дни след земетресението. Снимки: ЕПА/АП/БТА

Има ли “японски подход” към катастрофите и какъв е той? Това обяснява в полското сп. “Политика” журналистът Яцек Ван, кореспондент на японската телевизия “Нипон нюз нетуърк” (NNN).

- Как правителството информира за това какво става в страната?

- Засега го прави много умно. Всеки ден премиерът свиква пресконференция, на която присъстват няколкостотин журналисти. Той разказва за всичко случило се през деня и какво е направило правителството. Освен това и премиерът, и министрите са облечени в светлосини униформи, същите като на спасителите.

-Защо?

- За да вдъхнат усещане за сигурност и да покажат, че са ангажирани и се чувстват част от екипа.

- Имах чувството, че по лицето на премиера не личат никакви емоции. Безчувствено съобщаваше новините.

- Той трябва да е уверен, не може да сее тревога. Трябва честно да каже какво е свършено и какво още трябва да се направи. Призова освен това хората да стискат зъби и да се опитат да помогнат на съседите си, така че възможно най-скоро да се справят с трудното положение. Премиерът знае, че е длъжен да мобилизира обществото да положи усилие. Като го гледам, убеден съм, че той иска да спаси хората, иска загубите да са възможно най-малки. И нито един японец не се съмнява в това. Дори опозицията мълчи. Всички знаят, че сега най-важното е да действат заедно.

- Толкова ли е очевидно това за японците? На какво се дължи тази позиция?

- На чувството за солидарност с групата. За японците е важно сътрудничеството в групата. При тях няма такова нещо - аз ще съм пръв или аз ще го направя по-добре. Японецът мисли: ние ще го направим, важни са всички, а не моят индивидуален интерес и ако всички се спасят, ще е по-добре, отколкото ако се спася само аз. Ние, отборът, трябва да спечелим. Другото са отработените процедури и придържането към тях. Дори ако някой може лично да смята, че тези процедури са пълна глупост, повечето японци ще ги изпълняват, защото ако в продължение на десетки години нещо е било редовно упражнявано и отработвано, това значи, че е трябвало да служи на нещо.

Впрочем, именно на спазването на процедурите се дължи това, че броим жертвите с хиляди, а не със стотици хиляди. Представете си, че вълните цунами бяха ударили по протежение на цялото Тихоокеанско крайбрежие, по което живее 80% от населението на Япония. Това от 120 млн. са над 90 млн. души. Дори ако само 5% живееха на един-два метра над морското равнище, пак имаме около 6 млн. души. Ако хората не бяха послушали призива на правителството да се качат или на най-високите етажи на здравите, бетонни сгради, или да бягат навътре в сушата, жертвите щяха да са много повече. Освен това японците - и това е третата причина за поведението им - постоянно живеят с опасността от катаклизми. Всяка година има няколкостотин земетресения и се знае, че някога става едно по-силно. Японците имат съзнанието, че това е неизбежно. Знаят, че е така и тогава трябва да се спасява живота на възможно най-голямата група, от която си част.

- Това желание да помогнеш на другите от религията ли произтича?

- Не бих го свързал с религията, а с това, че японското общество се ръководи от закони, определени от общността. Хилядолетия наред цяла Азия е била много бедна. Това са били земеделски общества, които са се занимавали главно с отглеждане на ориз. Но оризът, макар да има висок добив и да позволява да се изхранят цели села, изисква координация и взаимодействие на много хора. Необходими са хора за напоителните системи, ...

Публикувана на 03/18/11 22:39 http://e-vestnik.bg/11318/kak-otselyavat-yapontsite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване