03/18/11 17:41
(http://www.klassa.bg/)

Корупция и лошо изпълнение на проекти вредят на сигурността

Кризата, корупцията в изпълнителната и местната власт и опитите на чужди инвеститори да вредят на обществения интерес чрез спекулации и некачествено изпълнение на ключови проекти са сред най-деструктивните за националната сигурност фактори. Това е едно от основните заключения в анализа на ДАНС за дейността й през 2010 г., който вчера беше публикуван на официалния й сайт, а преди ден беше представен пред депутатите от комисията за контрол на ДАНС.
От доклада става ясно, че през миналата година служителите на агенцията са събрали данни за доста корупционни афери при възлагането на обществени поръчки от страна на изпълнителната власт. Като "традиционни схеми" са изброени манипулиране на критериите за оценка на кандидатите, монополизиране на определени дейности от тесен кръг от фирми и директно договаряне между възложителя и изпълнителя за завишаване на стойността на поръчките. "В повечето случаи е налице тясна обвързаност по веригата възложител - проектант (консултант) - изпълнител. Често фирмите проектанти гарантират сключване на договори за възлагане на обществени поръчки срещу използване на техните услуги. Като звено за усвояване на договорените комисионни отчисления се използват и различни подизпълнители", посочват от ДАНС.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване