03/18/11 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Меркел е притисната от кризите с еврото и с АЕЦ

Ройтерс

Ангела Меркел. Снимка: АП/БТА

Канцлерът Ангела Меркел ще преодолее възраженията на нейната коалиция срещу сделка за увеличаване на парите за спасяване на еврото, но земетресението в Япония изниква като неочаквано предизвикателство за ядрената политика, поради което тя би могла да загуби гласове на предстоящите регионални избори. Меркел отчаяно искаше да избегне отрицателни заглавия за срещата на върха на еврозоната миналия уикенд, като това в ежедневника “Билд” в понеделник, което гласеше “Спасяването на еврото става все по-скъпо”.

Но макар и неохотно, нейната десноцентристка коалиция изглежда преглътна решението й. Нейните консерватори и техните либерални съюзници подкрепиха в понеделник споразумението от срещата на върха, въпреки че първоначално бяха ядосани, че тя е пренебрегнала определените от нейните блокове “червени линии” за използване на спасителни фондове.

Според анализатори обаче, за разлика от случая с еврото, за Меркел може да се окаже много по-трудно да превъзмогне отрицателните политически последици от това, че кризата с АЕЦ в Япония я принуди да направи същия понеделник неочаквано и поставящо я в неудобно положение отстъпление от непопулярното й решение през 2010 г. да удължи живота на остарелите атомни електроцентрали.

“Скоростта, с която реагира Меркел, показва колко разтревожена е тя, че заради случващото се в Япония хората биха могли да гласуват за зелените на местните избори в провинция Баден-Вюртемберг”, заяви политологът от берлинския Свободен университет Карстен Кошмидер. Икономисти като Холгер Шмидинг от “Беренберг банк” смятат, че политиката по кризата на еврото “би могла да крие известна опасност за Берлин”, но че в крайна сметка парламентът ще приеме кризисен пакет, който да бъде окончателно одобрен от лидерите на Европейския съюз на 24-25 март.

Но два дни след това на Меркел й предстои третият и най-решаващ от седемте регионални вота тази година - в Баден-Вюртемберг, където ядреният въпрос в крайна сметка би могъл да изиграе важна роля за евентуално поражение на консерваторите, които са на власт там от над 60 години. Меркел вече загуби катастрофално един вот миналия месец в Хамбург, което още повече намали влиянието й в горната камара на парламента, Бундесрата, където те загуби мнозинството си през май миналата година, след като не успя да задържи властта в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Тя е изправена пред сериозно предизвикателство от набиращата сила твърдолинейна партия на Левите тази неделя в Саксония-Анхалт, където консерваторите сега държат властта в голяма коалиция със социалдемократите.

Притесненията на нейните християндемократи и техните коалиционни партньори от Свободната демократическа партия-либерали (СвДП) обаче са свързани най-вече с вота на 27 март, промишлената крепост Баден-Вюртемберг, добиваща електричеството си от атомна енергия, където зелените преживяват огромен подем. Зелените и социалдемократите едва ли ще пропуснат възможността да засилят своята кампания срещу ядрената енергия на вота в Баден-Вюртемберг, където се намират едни от най-старите атомни електроцентрали в Германия.

Около 60 000 германци, много от които избиратели на зелените, вече участваха през уикенда в демонстрация, планирана още преди земетресението в Япония, като образуваха 45-километрова човешка верига в провинциалната столица Щутгарт в знак на протест срещу продължаването на работата на тази централа по нареждане на Меркел.

Социалдемократите, които са вероятни бъдещи коалиционни партньори на зелените, ако консерваторите претърпят провал, нарекоха вота “ядрен референдум”. “Това, което е сигурно, е, че нещастието в Япония още повече ще мобилизира зелените и някои колебаещи се избиратели”, каза политологът Геро Нойгебауер. Ако зелените за първи път спечелят контрола в провинция, особено провинция, която е по-известна с промишлени гиганти като “Даймлер” и “Порше”, това би било повратен момент в германската политика.

Поражение на консерваторите би имало незабавни последици за Меркел и нейната коалиция, отслабвайки още повече способността й да прокарва закони в Бундесрата, където са представени 16-те провинции на Германия. Кошмидер каза, че остава да се види ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване