03/18/11 17:21
(http://www.klassa.bg/)

Ръст в цените на имотите в Китай въпреки ограниченията

„Блумбърг“

По-малките градове в Китай поведоха скока в цените на жилищата миналия месец, когато Пекин, Шанхай и други големи метрополии въведоха местни мерки, свързани с жилищните имоти, след новите ограничения, наложени от централното правителство.
Цените на новите жилища в централния град Юеян скочиха най-много сред 70-те градове, наблюдавани от правителството, като увеличението им е с 12% спрямо предходната година, докато цените в западния град Ланчжоу скочиха с 11%, съобщи статистическото бюро на уебсайта си днес. Цените в столицата Пекин са се повишили с 6,8%, тези в Шанхай – с 2,3%, което е по-малко в сравнение с 80% от наблюдаваните градове, сочат данните.
Тази година Китай повиши минималната първоначална вноска за покупка на второ жилище, тъй като правителството се фокусира върху политики, насочени към обуздаване на спекулантите, които обикновено се насочват към жилища в големите градове. Освен това Шанхай и Чунцин наложиха данъци върху жилищните имоти, докато богатите градове като Пекин и Гуанчжоу въведоха ограничения върху закупуването на жилищни имоти миналия месец.
„Строгите ограничения за покупката на имоти в големите метрополии изгониха купувачите към по-малките градове, заяви Лю Ли-Ган, базиран в Хонконг икономист от Australia & New Zealand Banking Group Ltd. Преместването им засили инфлационния натиск в тези градове.“
Критерият, наблюдаващ акциите, обвързани с имотния пазар, в Шанхайския съставен индекс, се бе повишил с 1,6% при затварянето на борсите, което е най-голямото покачване от две седмици насам. Това бе и най-високият ръст сред петте индустриални групи, наблюдавани от индекса, тъй като високите цени на жилищата могат да стимулират продажбите на строителните предприемачи.

Сурово наказание

Премиерът Вън Цзябао заяви на 5 март, че Китай ще продължи „решителния“ контрол над пазара на имоти, за да обуздае спекулациите, и повтори обещанието си да запази сравнително ниските цени след налагането на новите мерки през януари. Правителството „сурово ще накаже“ нередностите в пазара на недвижими имоти и ще въведе ограничителни данъчни политики.
Новите цени на жилищата се повишиха през февруари спрямо същия месец на 2010 г. във всичките 70 града с изключение на два, което съвпадна с данните от януари. Само девет града са обявили спад спрямо предишния месец, съобщи статистическото бюро.
„Броят на градовете, които отбелязаха месечен спад в цените, все още не е достатъчно голям, за да покаже на правителството, че ограниченията са заработили, заяви Джонсън Ху, базиран в Хонконг анализатор в CIMB-GK Securities Research Pte. Предвид че ограниченията върху покупките бяха въведени едва миналия месец, ще е необходимо известно време, преди политиката да започне да действа.“
Цените на новите жилища в Пекин са се повишили с 0,4% миналия месец от януари, а тези в Шанхай - с 0,9%. Цените на вече построените жилища в Пекин са скочили с 2,9% през февруари спрямо същия месец на предходната година и с 0,4% спрямо януари, докато тези в Шанхай са се увеличили съответно с 2% и с 0,4%.
Китайските строителни предприемачи строят повече жилища в градове, различни от богатите метрополии като Шанхай или Пекин, които може би са най-тежко ударени от ограниченията върху собствеността.
China Vanke Co., най-големият китайски строителен предприемач с акции на борсата, казва, че с разрастването на дейността си в централната и западната част на страната, включително Ухан и Чънду, е успял да доведе стойността на договорите за продажба до над 100 млрд. юана ($15 млрд.) през 2010 г., което всъщност бе целта за 2014 г. Evergrande Real Estate Group Ltd. пък е повишила приходите си на пазара в градове във вътрешността на Китай.
„Правителствените ограничения върху покупките на жилище понижиха значително търсенето в големите градове“, казва Никол Уонг, базиран в Хонконг анализатор към CLSA Asia-Pacific Markets. Според нея цените ще се задържат без особена промяна през тази година.

Скок на продажбите с 26%

Около 74,4% от китайските домакинства определят пазарната стойност на имотите като твърде високи през първото тримесечие, посочва доклад от 16 март. Това е вторият по големина процент, регистриран след първото тримесечие на 2009 г. насам, когато централната банка започна да следи недвижимите имоти като част от изследването си. Анкетираните не са оптимисти за ефективността на правителствените мерки, твърди централната банка, без да посочва цифри.
Стойността на жилищните продажби в Китай е скочила с 26% на 447,1 млрд. юана през първите два месеца на годината спрямо 2010 г., а имотните транзакции са се покачили с 27% на 524,2 млрд. юана, съобщава националната статистическа агенция.
По-рано данните от частния сектор подсказаха отслабване на пазара. Цените на жилищата в Китай са се покачили с 0,5% през февруари, което е най-малкият месечен ръст от август насам, информира на 1 март SouFun Holdings Ltd., най-големият китайски сайт за недвижими имоти.
Строителните предприемачи смъкнаха цените „индиректно“ чрез предоставяне на безплатна мебелировка например, след като правителството засили мерките за овладяване на риска от балони при активите, казва Сун Минчун, главен икономист в Daiwa Securities Capital Markets в Хонконг.
„Този тип намаления трудно могат да бъдат установени в официалните данни за стойността на имотите, допълва той. По мое мнение правителствените мерки вече дават резултат.“
China Vanke заяви миналата седмица, че търсенето за жилищата й ще издържи на предприетите от управляващите промени. Вторият по големина строителен предприемач Poly Real Estate Group Co. съобщи на 28 февруари, че няма да променя оптимистичната си прогноза в средносрочен до дългосрочен план.
Китай спря да публикува средните за страната цени на имотите и от тази година е с нова методология на проучването, а правителството е все така под натиск да овладее поскъпването в сектора.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване