03/18/11 17:49
(http://www.klassa.bg/)

След съобщението за примирие петролът се успокои

Цената на петрола се понижи, след като Либия обяви, че прекратява всички военни действия и ще започне преговори с опозицията. Това се случи часове след като ООН одобри резолюция да гарантира свободна от полети зона над страната, съобщи „Блумбърг“.
Муамар Кадафи се плаши най-много от евентуално ембарго, тъй като Либия внася почти цялата си храна, което прави най-вече големите градове силно уязвими от подобни мерки, коментират световните агенции
Цената на черното злато се понижи с повече от 2 долара за барел спрямо най-високата стойност, която отбеляза през изминалия ден. Имаше драматичен обрат след либийското съобщение, смята Бил О’Грейди, главен пазарен стратег в Confluence Investment Management в Сейнт Луис. Реакцията на пазара е разбираема, защото имаше опасения, че резолюцията ще влезе в сила още през уикенда, добави той.
Суровият петрол с доставка през април намаля с 55 цента или 0,5 на сто, до 100,87 долара за барел в нюйоркската търговска сесия. Фючърсите бяха скочили с 2,2% до 103,66 долара преди съобщението от Либия. Според данните цените на петрола са спаднали с 0,3% тази седмица.
Петролът сорт Брент с доставка през май се понижи вчера със 74 цента или 0,6 на сто до 114,16 долара за барел по време на лондонската търговия.
Припомняме, че британските и френските лидери започнаха подготовка за възможни въздушни удари срещу Либия, след като ООН гласува резолюция, с която да разчисти пътя за първи западни военни действия срещу арабска страна от началото на войната в Ирак през 2003 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване