03/18/11 17:50
(http://www.klassa.bg/)

Триполи обяви прекратяване на огъня

Либийският външен министър Муса Куса обяви, че Либия ще наложи незабавно прекратяване на огъня, като страната ще спази резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, съобщи „Ю Ес Ей тудей“. Куса заяви, че спират военните операции срещу въстаническите сили. Пред репортери в Триполи той добави, че Либия ще „се опита да постъпи позитивно“ спрямо резолюцията за зона, забранена за полети, и ще предприеме „всички необходими мерки“, за да защити цивилните в конфликта.
Противници на Муамар Кадафи контрираха, че обявеното от Триполи примирие „няма значение за тях“, съобщи АФП, цитирайки представител от лидерите на въстанието Халифа Хефтир. „Кадафи блъфира. Кадафи никога не казва истината, целият свят знае, че е лъжец“, заяви той.
По-рано Муамар Кадафи заплаши да превърне в „ад” живота на всеки, който атакува Либия.„Ако светът полудее, ние няма да му останем длъжни. Ще се съпротивляваме. Ще превърнем живота им в ад“, заяви Кадафи за португалската телевизия RTP. Един от синовете на полковника - Сейф ал Ислам, каза, че неговото семейство не се бои от ООН. Той добави, че нападения от чужди самолети ще имат като резултат само убийството на цивилни. „Ние не се страхуваме. Имам предвид, че вие не помагате на хората, ако бомбардирате Либия и ще убиете либийци. Вие ще разрушите нашата страна“, заяви Сейф ал Ислам.
По-рано вчера страната блокира въздушното си пространство след налагането от ООН на зона, забранена за полети, съобщи RTTnew. „Евроконтрол“ – европейската въздушна навигационна организация, е получила информацията от Малта. Според нея има издадена заповед да не се приемат полети „до второ нареждане“.
Четиримата журналисти, които бяха изчезнали в Либия, са открити и ще бъдат освободени, съобщи „Ню Йорк таймс“. Информацията бе потвърдена от Държавния департамент на САЩ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване