03/18/11 17:21
(http://www.klassa.bg/)

Читалищата трябва да се реформират

Трябва да има много сериозни промени в българските читалища. За това призова вчера министърът на културата Вежди Рашидов. Причината: Законът не е променян много години.
Читалищата са типично българска обществена институция и голямата им роля за културния живот на българина е неоспорима. Точно затова идеята на културния министър за възраждането им заслужава подкрепа. Не редно нито да се закриват читалища, както ставаше в годините на прехода например, нито те да вегетират като стари сгради с киносалон и библиотека. Истината е много простичка – те трябва да се реформират, като, разбира се, съхранят и традиционните си дейности. А това може да стане само със закон, иницииран от държавата. Читалищата трябва да се превърнат в притегателен център за младите хора, в атрактивни центрове за забавление, в истински огнища за развитие на културната дейност. Когато тези културни институции започнат да привличат повече младежи, нищо чудно от тях да излезе дори някой талантлив актьор, певец или художник, който да се превърне в любимец на България.
Трябва да спрем да говорим за читалищата като хранилища на българщината в минало време, а отново да ги превърнем в такива. И тогава тези в момента малко тъжни сенки от миналото ще се превърнат в културни бастиони, с които да се гордеем.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване