03/19/11 00:04
(http://www.klassa.bg/)

Бюджетният дефицит се сви над 2 пъти за година до 650 млн. лв.

Лили Мирчева
lili_hris@abv.bg

По предварителни данни дефицитът в хазната за януари и февруари 2011 г. е над два пъти по-малък от същите месеци на 2010 г., отчете финансовият министър Симеон Дянков в отговор на въпрос на депутата от КБ Корнелия Нинова какво е изпълнението на бюджета за тази година, зададен по време на петъчния парламентарен контрол. Финансист №1 уточни, че докато през първите два месеца на 2010 г. дефицитът е бил 1,450 млрд. лв., тази година той е 650 млн. лв., като приходната част в държавния план е 100% изпълнена. Дори Агенция „Митници“ отчита 104% преизпълнение на приходите.
За първите два месеца на годината митниците са събрали от ДДС и акцизи върху цигарите със 114 млн. лв. повече в сравнение със същия период на 2010 г. „Нямам притеснения, че няма да изпълним бюджет 2011 г.“, категоричен бе Дянков.
В отговор на друг въпрос на Нинова - колко са реално дължимите суми към бизнеса, Дянков съобщи, че през миналата година неразплатените от държавата средства към фирмите са намалели с 400 млн. лв. и към началото на 2011 г. възлизат на 205,8 млн. лв. Вицепремиерът уточни, че почти всички ведомства са изчистили задълженията си към фирмите. Изключение правят 3 министерства. Регионалното министерство е редуцирало дълга си с 200 млн. лв. и сега дължи 47 млн. лв. на бизнеса. Министерството на отбраната пък е изплатило през 2010 г. 102 млн. лв. и остава да изплати още 87 млн. лв., предимно за големи проекти на чуждестранни фирми. Социалното министерство има задължения за още 4,8 млн. лв., но вече е изплатило 53 млн. лв.
Вицепремиерът отрече цитираните от Нинова данни на БСК, че правителството не е изплатило на фирмите 2,4 млрд. лв. По думите на депутата от фирмите не са внесли осигуровки за 900 млн. лв. и дължат над 2 млрд. лв. за заплати на работниците си. Нинова запита какви са социалните последици, щом като „държавата не плаща, а бизнесът не работи“. По-късно от пресцентъра на БСК уточниха, че „народният представител цитира изследване на работодателската организация за задълженията на предприятията в нефинансовия сектор на икономиката към 31 декември 2009 г., представено на 21 февруари 2011 г.“ Затова представените от Дянков данни от парламентарната трибуна се отнасят за 2010 г. и не противоречат на информацията на БСК“, се казва в прессъобщението на камарата.
В отговор на въпрос на народния представител от ДПС Неджми Али във връзка със забавянето на изкупната кампания за тютюна, финансовият министър пое ангажимент да се сформира консултативен съвет, който да подготви дългосрочна стратегия за развитието на сектора. Дянков обеща през следващата седмица да се проведе експертна среща по проблемите на тютюнопроизводителите.
Ще бъдат подготвени анализ и препоръки за въвеждане на добри практики относно избора на търговски банки от държавни ведомства, отговори вицепремиерът Дянков на народния представител от БСП Янаки Стоилов къде държат парите си държавните фирми. Финансовият министър подчерта, че държавните предприятия и търговските дружества с държавно участие могат свободно да управляват финансовите си средства, включително и подбора на търговски банки, стига да инвестират парите си при минимален риск и добра доходност. През юли 2010 г. финансовото министерство е разработило разпоредба, изискваща прозрачност при избора на финансови и кредитни институции. От 2011 г. всички държавни ведомства са задължени да депозират средствата си само в БНБ.


Докладът на СБ не бил представен в МФ

Последният доклад на Световната банка, в който има констатации и за България, не е представен официално в Министерството на финансите, заяви министър Дянков в кулоарите на парламента. Той обясни, че документът е базиран не на статистически, а на социологически данни. „Анализът е правен през февруари и началото на март 2010 г., но оттогава много неща се случиха. Икономиката тръгна нагоре, таке че малко поостарял е сега моментът да си говорим за този доклад“, коментира министърът. В документа се твърди, че страната ни е сред държавите, в които икономическата криза е нанесла най-тежък удар върху хората, а българското правителство е засилило ефекта от кризата, като е намалило средствата за здравеопазване и образование.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване