03/20/11 17:47
(http://www.klassa.bg/)

АБВ поиска преразглеждане на бюджета

Александър Сивилов

Налага се преразглеждане на Закона за държавния бюджет и оптимизиране на разходите, които са заложени в него. Това заяви вчера евродепутатът от левицата Ивайло Калфин на пресконференция след заседание на инициативната група на движението „Алтернатива за българско възраждане“ (АБВ). Той обясни, че основните причини за това действие са задълбочаващата се стагнация и нуждата да се реши социалният проблем в страната. Според Калфин 47,7% от хората у нас живеят на границата на бедността или под нея.
„Българската икономика, дори да е спряла спада си, не беше преструктурирана по начина, по който го направиха останалите европейски страни. България и Гърция са единствените две страни от ЕС, при които увеличението на безработицата продължава да расте”, посочи Калфин. Според него трябва изцяло да се преразгледат приоритетите на държавния бюджет и политиките, които се провеждат. Като задача №1 Калфин посочи активизиране на социалните програми, индексация на минималната работна заплата и пенсиите. Освен това според него е необходимо повишаване на конкурентоспособността на българската икономика. „Колкото повече обеднява страната, толкова повече се свиват инструментите, които тя може да използва. Тогава Международният валутен фонд в един момент ще се наложи да ни съветва какво да правим”, коментира евродепутатът.
От АБВ обявиха, че още не е решено дали ще участват на изборите за държавен глава и местно самоуправление.
„В „Алтернатива за българско възраждане“ се занимаваме с изработването на алтернативи и на политики. Това е основната и ключова цел. Хората най-после трябва да спрат да говорят, че няма алтернативи на управлението. Напротив, има, и то много“, каза Ивайло Калфин. Той обясни, че в момента усилията на обединението са насочени в изработването на политики. Според Калфин ангажирането на хора с изработване на политики е много по-важно, „а не членуването в организации и развиването на апаратни синдроми”.
Кметът на Благоевград Костадин Паскалев допълни, че не е важно дали АБВ ще имат 10 или 20% в някоя област, а идеите, които реализират, да бъдат подкрепени от българското общество. Той обяви, че състоянието на общинското здравеопазване е критично и очаква фалити на болници до 3 месеца. Според Паскалев разпределението на финансовия ресурс на държавата за здравеопазване е крайно несправедливо. Той посочи, че в някои общини като Добрич болниците получават около 50 лева за лечение на човек за година, докато в София ресурсът е около 250 лв.
„Ако искат да разберат какви са проблемите на общинските болници, нека министрите да отидат да се лекуват в тях. Препоръчвам на г-н Цветанов да посети тази в Горна Оряховица“, каза още кметът.
Според него сериозен проблем е, че в парламента много тихо е преминала промяната в Закона за местните данъци и такси. „Те тихо и кротко бяха увеличени с 50%“, каза Паскалев. Той беше категоричен, че резултатът от увеличението на местните данъци и такси е оставката на зам.-кмета в София, и допълни, че процесът тепърва ще се задълбочава.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване