03/20/11 18:01
(http://www.klassa.bg/)

Вълнения в арабския свят от Мароко до Бахрейн

Рабат

Създаденото във Фейсбук младежко „Движение 20 февруари“ в Мароко свика вчера демонстрации в цялата страна с призив за демократични реформи, включително ограничаване властта на монарха. Правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ призова мароканските власти да не прилагат насилие срещу участниците в уличните протести.

Алжир

„Националното обединение за промени и демокрация“ в Алжир направи неуспешен опит в събота да проведе неразрешен от властите митинг в столицата, който бе разпръснат от силите за сигурност. Веднага след това президентът на страната Абделазис Бутефлика се обърна към нацията и обеща глобални промени.

Бахрейн

В центъра на столицата Манама продължава комендантският час, а много от задържаните демонстранти от последните дни остават в ареста. Опозиционното шиитско мнозинство иска управляващото сунитско малцинство да проведе икономически и политически реформи, като най-крайните противници на режима се обявяват и за отмяна на монархията. Кралят Хамад бен Иса ал Халифа заяви, че е готов на диалог с опонентите си.

Йемен

След кървавия петък, когато силите на реда убиха над 50 демонстранти, напрежението силно ескалира. Министрите по правата на човека и туризма, редица йеменски дипломати и главният редактор на информационната агенция САБА подадоха оставки в знак на несъгласие с насилието. Въпреки въведеното 30-дневно извънредно положение в центъра на Сана продължават да се стичат все повече хора, които искат свалянето на президента Али Абдала Салех.

Сирия

Сирийски сили за сигурност разпръснаха със сълзотворен газ хората, събрали се за погребението на двама души, убити при антиправителствените протести в петък. В събота органите на реда отцепиха квартал в град Дераа, на 160 км от столицата Дамаск, и арестуваха няколко десетки души, които се оказаха непълнолетни. Вчера те бяха освободени.


Египтяните гласуваха за промени в конституцията

Огромна част от гражданите на Египет подкрепиха на референдум предложените от временно управляващия Висш военен съвет конституционни промени, съобщи Ройтерс, позовавайки се на предварителни данни от избирателните секции. В големите провинции 79% от участвалите във вота в събота подкрепиха поправките, а 21% гласуваха против. Благодарение на положителния резултат през юни ще се проведат парламентарни избори, а президентски през септември.
Важна промяна е намаляването на президентския мандат на четири години, като държавният глава ще се избира само два пъти на поста. Ще бъдат променени и условията за издигане на кандидат-президенти от политическите партии. Предвижда се да се отмени закон, според който държавният глава има специални правомощия в случай на терористична заплаха или нападение.
До момента президентът се избираше за 6 г. без ограничение на мандатите. Сваленият наскоро Хосни Мубарак завършваше своя пети мандат.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване