03/20/11 17:31
(http://www.klassa.bg/)

Има идеи от Брюксел, които не са добри за нас

Георги Ангелов, старши икономист в Отворено общество

През миналата година бе отчетен 0.2% икономически растеж, което е в рамките на статистическата грешка. Затова може да се каже, че 2010 г. бе загубена за българската икономика. В началото на миналата година управляваше популизмът. Правителството изпълни много от исканията на синдикатите и всички видяхме до какво доведе това. Пример за добри икономически реформи е Естония. Тя вече заема първо място по ръст на индустрията в ЕС. През последните месеци положителни тенденции се забелязват и у нас. Износът се увеличава, очертава се увеличение на брутния вътрешен продукт, което показва, че започва възстановяване на икономиката. Все пак още сме далеч от предкризисните нива на растеж. За да бъде процесът на възстановяване необратим, освен икономиката трябва да започне ръст и на заетостта, но това засега не се случва. България остава сред най-бедните страни в ЕС и излизането от това положение е предизвикателство пред държавата в дългосрочен план. Ние няма да забогатеем само поради факта, че членуваме в ЕС. Трябват и реформи. Всички български правителства през последните години са изживявали периоди на сравнително висока инфлация. И затова е абсурд сега бивши премиери като Иван Костов да яхват популизма за политически цели. Отговорът на инфлацията не е популизмът, а реформите, които правят българската икономика по-конкурентоспособна. Да вземем пример с горивата. Бензинът у нас е сред най-евтините в Европа, защото неговият пазар е либерализиран, конкуренцията е голяма и повечето от бензина вече е вносен. Проблемът е с дизела. 50 % от неговата цена се формира от държавни регулации, а държавната намеса трябва да намалява, защото тя само създава проблеми.
Не всичко, което ни предлага Брюксел, е добро за България. Пример в това отношение е пактът за еврото. Чрез него се защитават само интересите на Франция и Германия. Ние никога няма да забогатеем, ако се присъединим към този пакт, защото се оказва, че трябва да внесем 15 млрд. евро в общия европейски фонд. Просто искат да ни наложат принципа, че вноските на държавите ще зависят от броя на населението.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване