03/20/11 18:32
(http://www.klassa.bg/)

Русия поиска спиране на атаките срещу невоенни цели

Русия призова Великобритания, Франция и САЩ вчера да прекратят въздушните удари срещу „невоенните цели“ в Либия, тъй като според Москва атаките са взели цивилни жертви, предаде Ройтерс.
Призоваваме всички страни, участващи в операцията, да прекратят безразборното използване на сила, каза говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич. По думите му 48 цивилни са били убити, а 150 са били ранени при въздушните удари – данни, които съвпадат с тези, съобщени вчера от либийската държавна телевизия. Според Лукашевич при ударите са били разрушени болница, пътища и мостове. Западните сили обявиха, че ще удрят само военни цели.
Китай, който също като Русия, Бразилия, Германия и Индия, се въздържа при гласуването на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за налагане на зона, забранена за полети над Либия, се противопостави на ударите срещу либийски цели, предаде ДПА. „Китай не е съгласен с използването на сила в международните отношения“, каза говорителят на външното министерство Цзян Юй. По думите й Китай „изразява съжаление“ заради атаките и вярва, че всички страни трябва да уважават либийския суверенитет, независимост и териториална цялост.
Израел също обяви, че няма намерение да участва в операцията срещу Муамар Кадафи. „Ако военната операция бъде осъществена ефективно и получи подкрепата на арабските държави, това може да доведе до свалянето на Кадафи до седмици или месеци“, каза министърът на отбраната Ехуд Барак в интервю за „Скай нюз“, но подчерта, че Израел няма да участва в нея.
Арабската лига разкритикува западните военни удари в Либия само седмица след като призова ООН да наложи зона, забранена за полети, предаде АФП.
„Това, което се случи в Либия, е различно от целта да се наложи забранена за полети зона. Ние искаме да бъдат защитени цивилните, а не да бъдат бомбардирани”, заяви генералният секретар Амр Муса.
Африканският съюз също се обяви за „незабавно прекратяване на всички враждебни акции“ в Либия, предаде Нюзру. Представителите на африканските страни поискаха „сътрудничество с либийските власти за оказване на хуманитарна помощ за населението“, както и защита на всички чужденци, включително и работниците от африканските държави, които се намират в Либия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване