03/20/11 18:42
(http://www.klassa.bg/)

С въздушни удари наложиха забраната за полети над джамахирията

САЩ и съюзническите сили наложиха ефективна забранена за полети зона над Либия и прекратиха нападенията на силите на Муамар Кадафи в Бенгази, съобщи Би Би Си. Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ Майкъл Мълън подчерта, че целта на военните операции в Либия не е свалянето на лидера Муамар Кадафи, а предпазване на населението.
Военната операция „Зората на Одисей“ започна в събота, когато френски самолет нанесе първия въздушен удар в 18:45 часа българско време в рамките на започналата международна военна операция по изпълнение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. САЩ и Великобритания изстреляха 110 ракети „Томахоук“ от кораби в Средиземно море.
В резултат на въздушния удар десетки либийски военни машини – танкове и системи за изстрелване на ракети „земя-въздух“, бяха унищожени в покрайнините на Бенгази, Триполи, Мисрата и Сирт, съобщи АФП. Франция обяви вчера, че продължава военновъздушната си операция. От френски летища към Либия излетяха самолетоносач с 12 изтребителя Raphale и Super Еtander, хеликоптери и два разузнавателни самолета Е-2 Н на борда.
В същото време Кадафи разпореди незабавно въоръжаване на повече от милион мъже и жени, предаде Ройтерс. В телевизионно аудиообръщение той заяви, че всеки патриот може да стане войник, за да защити лидера си. По-рано той заяви, че Либия е готова за дълга война.
Двама журналисти от АФП са изчезнали в района на град Тобрук, предаде агенцията. Двамата са оставили съобщение, че ще се срещнат с противници на режима на Кадафи.


Хронология от вчерашния ден

12.36: Самолети на ОАЕ са пристигнали във военната база в Сардиния, Италия, съобщи АНСА. Базата, която се намира на 25 км от Каляри, прие в събота 4 испански F-18.

11.44: Полковник Кадафи предрече „дълга война“ и заяви, че целият либийски народ се въоръжава и ще победи. Гласовото съобщение бе излъчено по държавната тв. Кадафи предупреди Запада, че няма да открадне либийския петрол.

11.19: Самолетоносачът „Шарл де Гол“ ще участва в операциите в Либия, обяви военен източник в Париж. Корабът се зарежда в Тулон. Той е на 24 часа път от бреговете на Либия, но заедно с качването на изтребители на борда му са му нужни между 36 и 48 часа.

11.13: Бунтовници, снабдени с коли с гранатомети, се движат към град Аждабия, Източна Либия

11.02: Въпреки въздушните удари на международните сили войски, лоялни на Кадафи, продължават обсадата на град Мисрата, който е в ръцете на бунтовниците, според очевидец, цитиран от Ройтерс.

10.56: Премиерът на Катар оправда участието на страната във военните действия заедно с Франция, като каза, че целта е „да се сложи край на кървавата баня“. Той обаче уточни, че операцията не е насочена нито към либийския народ, нито към полковник Кадафи и синовете му.

10.45: Бомбардировките на коалицията в Триполи и Бенгази са спрени, съобщиха журналисти от АФП .

10.27: Екипажът на италиански плавателен съд бе задържан в Триполи от въоръжени лица, предаде АНСА. Освен 8 италианци на борда има двама индийци и един украинец.

10:25: Три американски бомбардировача B-2 изхвърлиха 40 бомби над военна либийска база, съобщи CBS News. Официална информация от Вашингтон не бе излъчена, но целта на атаката е била да обезвреди либийската авиация. Според същия тв канал американските самолети са се целели в същото време и срещу сухопътни позиции на либийската армия.
Френски Rafale et Mirage 2000 унищожиха по-рано няколко танка от армията на Кадафи.

09.00: Либийската държавна тв съобщи за 48 убити и 150 ранени по време на въздушния рейд и ракетите, изстреляни от няколко кораба и подводници в Средиземноморието.

05.21: Британските бомбардировачи „Торнадо“ извършиха първите въздушни удари над Либия.

04.03: Бомбардировка над Триполи е задействала противовъздушната отбрана на столицата, свидетелства журналист от АФП. Атаките над Триполи бяха потвърдени и от либийската тв, без да се уточнява какви са били целите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване