03/21/11 23:15
(http://e-vestnik.bg/)

Кой ще сади картофи, какво ядохме след Чернобил, кой лапа от АЕЦ…

Продължение. Виж “В София след Чернобил беше по-лошо от сега в Токио; Призракът на АЕЦ “Белене

Официален портрет на Тодор Живков от 80-те години.

В следващите редове ще разкажа как при комунизма хората ядяха и пиеха радиация, а висшата номенклатура - агнета от Австралия. Но някак най-напред заслужава внимание картофеният призив на премиера Борисов, който по един неповторим начин допълва идеята за АЕЦ.

Френската кралица Мария Антоанета е влязла в историята с репликата по повод бедните, които се бунтуват: „Като няма хляб, да ядат пасти”. Думите й са искрени и наивни, не са цинизъм. Просто кралицата е учудена, че може да се бунтуват за такива неща, проблемът е решен - пасти.

Българският политик Бойко Борисов ще остане в историята с репликата: „Като няма работа, да садят картофи”.
Трудно е да се прецени дали репликата му е наивност или арогантност. Но тя изразява мисленето на ограничен човек, чиято представа за света е още в детството му, когато е копал картофи в двора в Банкя. Призивът на премиера - „…Всеки може да си посади” - е призив за връщане към натуралното стопанство и към безпомощните идеи по време на комунизма за самозадоволяване на населението. Натуралното стопанство и самозадоволяването са присъщи за първобитни общества. Светът вече е създал разделението на труда и производителят на картофи се занимава с тях, а производителят на обувки или на софтуер - с друго. И всеки създава или продава труда си и участва на пазара.

Картофеният примитивизъм на премиера е съчетан с комплексарски провинциален стремеж към техническа мощ, каквато е идеята за АЕЦ в България. В представите на много подобни прости хорица от Банкя и др. АЕЦ-ът е извор на сила, превъзходство, икономическо развитие, национализъм… Но освен представите на Борисов има още нещо - той е начело на властта. А от подобно строителство хората от властта, особено в корумпирани страни като България, по правило си напълват гушата.

Бойко Борисов като бодигард на Тодор Живков. Снимка: Булфото

И така кръгът с картофите се затваря - безработните и бедните ще си садят, като не могат да си купят, а държавата ще строи АЕЦ, за да се чувстват силни и токът да им е (уж) евтин.

АЕЦ „Белене”, за която изключително агресивно настоява Бойко Борисов в последните дни, на фона на тревогите в Европа от АЕЦ въобще и в частност от българската, е икономическа безсмислица. Безопасността е съвсем отделен въпрос. Като има толкова голяма полза от тази АЕЦ, защо всички европейски банки се отказаха да я финансират? Защо се отказа и главният инвеститор - немската компания RWE? Защо инвеститорите дават пари за малки ВЕЦ-ове, а никой не се е наредил на опашката за АЕЦ, освен руснаците?

И еволюцията на Борисов, който отначало говореше за АЕЦ „Белене” като за строеж, който ще бъде замразен, после оспорваше цената на централата, а сега твърдо казва, че ще строим, е много съмнителна. Някои наблюдатели смятат, че това са пируети на властта, която тя си вдига цената пред заинтересованите руснаци, за да я ухажват и …подкупят. И тъй като този етап изглежда минал, сега на дневен ред е твърдата решимост да се строи.

Но декларациите как ще строим АЕЦ някак са сметка без кръчмаря, защото ЕК иска да се преразгледа проектът за Белене, както преразглежда сигурността на ядрените централи и изискванията в цяла Европа.

Страхът от АЕЦ в България е страх от човешки фактор, не от техника. Тук човешкият фактор е способен на фатални грешки. В последните години човешкият фактор в АЕЦ „Козлодуй” е показал, че може да прикрива инциденти (март 2006 г. - виж ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване