03/21/11 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Циничните войни на новото хилядолетие

в. Курентул

Ново хилядолетие, нови войни. Можем да ги наречем предизвестени войни. Защото този, който е нападан, е предупреден отпреди това какво му се подготвя. Или превантивни войни, защото атаката се случва преди врагът да представлява реална заплаха или дори да има и дума за подобно нещо (с какво заплашваха Милошевич, Саддам или Кадафи сигурността на Америка?). Или войни в името на правото за хуманитарна намеса. Тоест, да произведеш други човешки жертви в името на спасяването на човешки животи.

През последните две десетилетия новите войни станаха специална категория: Югославия, Ирак, Афганистан, Либия. Чрез тях, гласи аргументацията, биват спасени човешки животи, предотвратява се разпространението на оръжие за масово унищожение, бори се тероризма даже в гнездото му, осигурява се победата на правата на човека. Нищо подобно. Резултатите от тези войни са извратени: при завършването им (ако изобщо приключат), броят на невинните жертви е по-голям, атомната бомба не може да бъде унищожена, поради простия факт, че не е съществувала, тероризмът се извива и се разпространява в друг вид опасности: атентати и изненадващи нападения (Ирак, Афганистан), културите и трафикът на наркотици нарастват чувствително (Афганистан), враждите, несигурността и напрежението стават хронични (бившето югославско пространство), появяват се нови геостратегически дисбаланси (Близък изток, Централна Азия, Балканите, сега вероятно и Северна Африка).

Ударените страни са не само победени, те са направо смазани в основните си структури, на практика спират да съществуват като такива, стават един вид “неуправляеми територии”, както ги нарече някой. Югославия се разпадна на части, Ирак и Афганистан вече не слушат централното правителство, бъдещето на Либия се очертава като несигурно.

Държавите, които се смятат за победителки (на първо място САЩ), също не печелят нищо - от Ирак вече не излиза петрол, приказните богатства на Афганистан стоят неексплоатирани, производството на наркотици в Афганистан нараства баснословно, а и либийският петрол няма да може да бъде извличан и експлоатиран както досега.

Странни войни, странен мир след тях. Широки райони на света стават неконтролируеми, неспокойни за живот в тях, хвърлени извън международните закони, изключени от нормално участие в живота на света. Всички тези войни не са само въпрос на престиж и дори да се казваш суперсила, не можеш да се похвалиш с постигането на подобна победа. Залогът на тези войни е, винаги, и икономически. В Ирак и Либия “вятърът мирише на петрол”, в Косово и Афганистан има залежи на елементи, които трудно намираш дори в таблицата на Менделеев.

Едва започналата война в Либия се нарежда перфектно в тази парадигма, макар че е по-непредвидима от останалите. Ще бъде ли постигнат успех в унищожаването на Кадафи? (той е търсен, като физическо лице, заедно с неговите синове, като един опасен за обществото престъпник, както бяха Саддам и синовете му, убити най-накрая). Ще влезе ли Либия в дълга и унищожителна гражданска война? Ще може ли да бъде експлоатиран либийският петрол и накъде ще поеме? Ще се коалират ли арабските и африканските страни около сегашния либийски лидер, който призова за борба срещу “агресията на кръстоносците”?

И ако Кадафи падне, какъв ще е бъдещият режим в Триполи - арабски националистически, ислямистки и фундаменталистки или проамерикански и прозападен?
Ще се ангажират ли САЩ масирано във войната в Либия или ще оставят тежестта на Франция, Великобритания и т.н, и ако да, ще могат ли да се справят с исканията на тази страна?

Участваща на все повече фронтове, ще продължи ли да залага Америка на силата, в Иран например? Ще зависи ли повече в своите глобални сметки Вашингтон от Москва и Пекин - столици, които по очевиден начин печелят от ситуацията, създала се с тези войни, без да изстрелят един изстрел, без да похарчат и една пара, без да дадат нито една ...

Публикувана на 03/21/11 22:20 http://e-vestnik.bg/11338/tsinichnite-voyni-na-novoto-hilyadoletie/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване