03/22/11 17:08
(http://www.klassa.bg/)

Европроект за €542 хил. свързва съдилища и затвор с видеовръзка

Борислав Михайлов
borislav_mihaylov.bg@abv.bg

Конферентна видеовръзка ще свързва районните съдилища в София и Пловдив, както и Сливенския затвор, съобщи вчера заместник-министърът на правосъдието Даниела Машева. Тя допълни, че проектът за навлизане на високите технологии в съдебната система е по програма „Наказателно правосъдие“ на Европейската комисия. Общата стойност е 542 483 евро, като съфинансирането от Министерство на правосъдието е 10%.
По-голямата част от средствата са за модерна техника и софтуер, обясни ръководителят на проекта Виолета Николова. Предвидени са пари и за обучение на хората, които ще ползват възможностите на видеоконферентната връзка, както и за отпечатването на наръчник, съдържащ най-добрите практики на ЕС в тази област. IT-координаторът на проекта Мирчо Марчев увери, че при избора на видеотехника и софтуер ще се търси максимална съвместимост, както с вече изградените системи в Софийския градски съд /СГС/ и затвора в столицата, така и с техниката, използвана в други страни от ЕС. Заради различията в стандартите преди години се е наложило специалисти от Швеция да доставят в България техника, с която да се извърши еднократен видеоконферентен разпит на свидетел и после са я демонтирали.
За видеовръзка на българска територия ще се използват възможностите на съобщителната мрежа, свързваща държавните институции, а за трансгранични разговори – криптирана връзка през интернет, разясни Марчев в отговор на въпрос на „Класа“. Интересна особеност е, че с направените през 2010 г. промени в Процесуалния кодекс, в България се разрешават чрез видеовръзка единствено разпитите на свидетели, и то при съгласие от тяхна страна. Този тип разпити са подходящи и при защитените свидетели, както и при жертви на трафик на хора.
Предстои чрез законови промени да се разреши по видеовръзка да се разпитват и обвиняеми и подсъдими – нещо, което е обичайна практика в много страни от ЕС, съобщи Даниела Машева.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване