03/22/11 16:14
(http://www.klassa.bg/)

Най-голямото притеснение е, че уроците от кризата няма да се превърнат в реформи*

Ерик Берглоф, главен икономист и специален съветник на президента на ЕБВР

Акцентът на отчета на ЕБВР за 2010 г. е поставен върху две неща - възстановяване и реформи. Това е първият документ, в който си позволяваме да говорим за възстановяване в бившите социалистически републики, Източна и Южна Европа, Монголия, Турция. Факт е, че световната криза засегна региона сериозно. Нещо повече - именно тези държави най-дълго ще се възстановяват от нея. За съжаление обаче не виждаме сериозният напредък в икономически план да върви със сериозни реформи. Това е основното съобщение, което иска да изпрати отчетът на банката.
Най-голямото ни притеснение е, че уроците от кризата няма да се превърнат в реформи.
Цените се покачват, а последиците от кризата избледняват много бавно. Затова и искаме да намерим формулата за растеж, който да е устойчив, но и сигурен, за да избегнем опасността от надуване на балони в периода на възстановяване. Сега е времето да си вземем поуките от това десетилетие на бум.
Ако погледнем икономическия растеж на региона, в който ЕБВР участва, ще видим, че той е изключително успешен дори в периода на кризата. Но високият дефицит по текущата сметка и начинът, по който се финансират държавите, криеха несигурност.
Какво научихме от това? Много се говори за възстановяването на икономическия ръст след драстичните спадове от 2009 г. Но това, което е най-важно в момента, не е откриването на изцяло нов модел на функциониране на бизнеса, а по-скоро преглед на основните слабости, които заплашват възстановяването. Определихме три основни аспекта - създаването и развитието на местни капиталови пазари и местно валутно финансиране, премахването на пречките пред експорта и подобряването на бизнес средата.
Да не забравяме, че регионът не трябва да разчита единствено на чуждите капитали и затова трябва да се обърне внимание на местните потоци. Другата важна област за реформи е свързана с износа. Той не е важен само заради чисто финансовите печалби, а и заради това, че стимулира иновативността. Да не пренебрегваме и подобряването на бизнес климата.
Първо - за целия регион е необходимо да се засили финансирането от местни фондове, да се повиши кредитирането в местна валута и да се намали това в чужда. Само няколко страни имат висок дял на използване на местната валута – Чехия, Полша, Русия, България. Гледайки периода 2001-2010 г., някои държави отчитат драстично намаление по този показател, като Унгария и Латвия. Естествено, на банките излиза много по-скъпо да отпускат кредити в местна валута, отколкото в чужда. Може би се питате защо? Заради риска от девалвация. А, от друга страна, кредитите в чужда валута са много по-евтини, конкуренцията между банковите играчи е сериозна и това понижава лихвите. Рисковете обаче са по-високи, но ако имате волатилни лихви и инфлация, локалното финансиране крие дори още по-големи опасности. Всички тези фактори в една или друга степен влияят на кредитирането.
В отчета сме взели предвид и инфлацията в отделните държави и прогнозите на МВФ за показателя. Оказва се, че е много трудно да се даде точна оценка за поскъпването на живота, а огромните разлики в отделните страни показват макроикономическата нестабилност в региона. ЕБВР искаше да разбере и как функционират местните капиталови пазари. Полша се оказа първенецът, като повечето изследвани борси са с ниско ниво на развитие.
Ако погледнем сектора на държавни бонове, отново виждаме огромна разлика между развитите и не толкова развитите държави. Само три държави имат прогнозируема инфлация, развит пазар на държавни акции, висок процент на кредити и депозити в местна валута.
Друга сфера, в която се налагат реформи, е улесняването на износа. Тук България е добър пример за успех. Но да не забравяме, че фактори, които в миналото са действали, днес вече не са налице. Например ниските разходи за труд, които бяха основна привлекателна сила към региона, в последно време отчитат ръстове. Що се отнася за България, основното предизвикателство, с което трябва да се справите, е корупцията.
Що се отнася до бизнес климата, EБВР определи 16 пречки, като от тях три са основните, които се нуждаят от подобрения в една или друга степен във всички разгледани страни - уменията на работниците, корупцията и данъчната администрация. Например данъчната администрация е предизвикателство за Югоизточна Европа и Турция. Това се отнася и за България. В тази посока може да почерпите опит от Естония.


*Със съкращения. При представяне на "Отчет на ЕБВР за прехода през 2010 г.: Възстановяване и реформи". Заглавията са на редакцията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване