03/22/11 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Опитомяването на държавата чудовище

Как да бъде свита държавата? Това ще стане големият политически въпрос на нашето време. “Ако нещо не може да се движи вечно, то ще спре”, отбеляза язвително преди време Хърб Стийн. Афоризмът на американския икономист се оказва на място в последно време - също толкова приложим за режима на Хосни Мубарак в Египет, колкото и за повишаващите се цени на недвижимите имоти в Съединените щати. Валиден ли е той и за разрастването на държавата?

Правителството се явява в много форми и размери. В някои части на света държавата е прекалено малка. В Гватемала, където събираните данъци са една десета от брутния вътрешен продукт (БВП), частните охранители са пет пъти повече от полицаите и военните взети заедно. По-голямата част от света обаче има точно обратния проблем. Държавата от един век непрестанно слага ръка върху все по-голям дял от икономиката в богатия свят, като едновременно с това се увеличават и регулаторните й функции.

Силите, които стоят зад разрастването на държавата, са могъщи, но също толкова силни са и причините, поради които е необходимо то да бъде спряно. Като либерално списание, “Икономист” отдавна дава израз на своите предпочитания за една по-малка държава; сега има обаче прагматични основания политиците от всички видове да направят държавата по-продуктивна. Със застаряващо население, за което е необходимо да полагат грижи, много правителства в богатия свят вървят към фалит, освен ако не повишат данъците до равнища, които ще съсипят съответните икономики. А нововъзникващите пазарни икономики наблюдават, силно желаейки да удовлетворят исканията на своите все по-богати граждани, но и да избегнат грешките на Запада.

Гледайте, звярът си променя формата

Отношението към голямото правителство се люшка между двете крайности - от либералната атака срещу “държавата покровител” през 19-и век през постигането на социалдемократическия консенсус след Втората световна война до тачъристката приватизация през 80-те години на 20-и век. Има някои признаци, че предстои ново преосмисляне на въпроса: забележете бюджетните съкращения в еврозоната, битката между губернатора на Уисконсин и синдикатите от държавния сектор и риториката на британския премиер Дейвид Камерън за “Голямото общество”. Дори има вероятност делът на държавата в БВП да намалее в краткосрочен план, тъй като възстановяването увеличава цялата икономика. Много от опитите за реформа обаче са плахи. Погледнете лъжливите бюджети, “произведени” във Вашингтон от президента Барак Обама и републиканците, и тяхното нежелание да посегнат на социалните привилегии. Ако не бъде направено нищо друго, освен орязванията в някои министерства, то държавата чудовище отново ще се задвижи.

Защо? Защото въпреки цялата риторика на Чаеното парти, голямото правителство не е просто грешка на егоистичните бюрократи и левите политици. Консервативните избиратели, макар че не обичат данъците, продължават да искат държавата да прави повече. Така както левицата построи болници, обяви безбройни програми за подпомагане на бедните и разглези учителските профсъюзи, десницата построи затвори, обяви война на наркотиците и тероризма и разглези генералите, фермерите и полицаите. Има освен това две структурни причини за голямото правителство. Първо, производителността в държавния сектор, по-специално в сфери като образованието и здравеопазването, изостава от тази в частния сектор. И второ, има огромно увеличаване на “социалните трансфери”, особено на помощите за средната класа и възрастните хора.

За да “отслабнат”, правителствата трябва да направят две неща: да се научат как да правят повече с по-малко, което означава да модернизират държавата, както и да намалят онова, което предлагат, между другото и социалните плащания. И двете неща са неизбежни, но първото предлага най-добрата възможност за незабавни подобрения.

По-голямата част от опитите за държавно преустройство до този момент завършват зле. Пропуските на сегашната система обаче стават още по-очевидни, особено като се имат предвид разликите в резултатността, от които човек може да ахне. Защо трябва един здравен ...

Публикувана на 03/22/11 22:35 http://e-vestnik.bg/11341/opitomyavaneto-na-darzhavata-chudovishte/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване