03/23/11 19:23
(http://www.klassa.bg/)

Добивът на газ у нас може да спре заради неподновено разрешително

Георги Велев
georgi.velev@klassa.bg

Шотландската компания „Мелроуз рисорсиз“ е спряла проучванията си за добив на нефт и газ край варненския нос Галата, защото е останала без права за тази дейност. Това става ясно от документи, подписани от заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Марий Косев, с които „Класа“ разполага. Компанията, която в момента е концесионер на газовото находище „Галата“, е била уведомена с писмо от МИЕТ да напусне проучвания район в края на февруари. Причината е, че е изтекъл срокът на договора.
Още в края на миналата година обаче от „Мелроуз“ са изпратили писмо с искане да бъде удължен срокът на концесията, но отговор така и не е бил получен в срок. Дружеството е изпратило искането си и до екоминистерството, откъдето има положително становище и са го препратили по спешност към икономическото ведомство, става ясно от документите. Първото разрешение за проучване е било дадено преди три години с опция то да бъде удължено до два пъти с по две години. С промените в Закона за подземните богатства разрешения за проучване вече се издават единствено от икономическото ведомство. „Класа“ изпрати запитване по въпроса до МИЕТ, но отговор не бе получен до приключването на броя. Заместник-министър Марий Косев също не бе открит за коментар. Пред електронното издание 3e-news.net той е потвърдил новината за отказаното удължаване на проучване на „Мелроуз“, като е обяснил, че е „бил подведен от служителите си за това, че разрешението не може да бъде продължено, и сега ще се опита да изясни ситуацията”.
Шотландската компания е единствената, която добива природен газ у нас, количеството е около 400 млн. куб. м годишно, или около 20 на сто от потреблението ни.
Тя продава природният газ на „Булгаргаз“ на цени, значително по-ниски от тези на вносното руско гориво. Суровината се добива от находищата край Калиакра, които бяха открити в средата на 2010 г. Газовото находище „Галата“ е вече изчерпано, но се очаква да бъде трансформирано в газохранилище. „Мелроуз“ и в момента използват инфраструктурата на „Галата“, за да доставят природния газ на „Булгаргаз“.
Ако компанията имаше разрешение за търсене, можеше да се открият нови газови находища в региона и да се увеличи местният добив, коментира пред „Класа“ Христо Казанджиев, бивш директор на дирекция „Природни ресурси и концесии“ в икономическото министерство. Той се надява сегашният добив да продължи независимо от спряното проучване и използваната инфраструктура на Галата. Според Казанджиев за трите години работа у нас дружеството е вложило близо 100 млн. долара.
Интерес към получаване на бъдещото газохранилище „Галата“ вече прояви и компанията „Овергаз Инк“, чийто мажоритарен акционер е руската „Газпром“. Освен нея има и други компании, които проявяват интерес към създаване на подобно хранилище в района, обясниха пред „Класа“ експерти.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване