03/23/11 18:42
(http://www.klassa.bg/)

Обсъждат френски турбини за реакторите на АЕЦ „Белене“?

Има възможност френски турбини да бъдат поставени на блоковете на АЕЦ „Белене“, каза вчера министър-председателят Бойко Борисов. Целта на тази смяна е да бъде повишена мощността на блоковете до 1200 мвт, а идеята е била дискутирана „до късно снощи“ с енергийния министър Трайчо Трайков. Борисов добави, че предложението ще бъде отправено към руската страна. Съгласно проекта за втора АЕЦ по-голямата част от оборудването, включително турбините, трябва да бъде произведено от руски компании, а системите за безопасност и електрониката - от френската „Арева“ и германската „Сименс“.
11,5 млрд. евро се очаква да струва изграждането на АЕЦ „Белене“, изчислява в свой анализ Институтът за пазарна икономика (ИПИ). Това е два пъти повече от първоначално обявената цена, каза вчера в парламента директорът на института Красен Станчев. Според него толкова ще струва изграждането на централата при най-евтин сценарий, а цената на тока оттам ще бъде около 14 евроцента за киловат. Цената е сравнима с тези на енергията от вятърни централи, заяви експертът. Той добави, че бюджетът не печели от проекта, независимо какви сценарии се разглеждат. Според Станчев, ако бъде построена, за 25 г. централата ще е на минус с около 3 млрд. евро.
Заради втора атомна електроенергията у нас ще поскъпне с 50%, каза вчера и лидерът на Синята коалиция Мартин Димитров. Той отново заяви, че проектът „Белене“ е троянски кон, с който се прави опит Русия да превземе българската енергетика.
Изграждането на централата няма да ощети българските граждани, а договорената цена е най-ниската за такъв тип реактори от последно поколение, контрира вчера депутатът от ГЕРБ Валентин Николов, цитиран от БТА. Според партията му това са необосновани и спекулативни числа. Максималната цена, предвидена в меморандума с руската страна, е шест милиарда и 280 млн. евро, а НЕК трябва да изгради инфраструктура за 800 млн. евро, каза Николов. Той отново заяви, че държавата няма да дава пари от бюджета за централата. Строежът пък ще бъде изплатен за 10 г. чрез цената на тока, който се произвежда там, допълни депутатът. Според народния представител Диан Червенкондев (ГЕРБ) японската АЕЦ "Фукушима" в сравнение с "Белене" е като автомобил от 60-те години на миналия век спрямо модерна кола. От ГЕРБ защитиха проекта и с аргумента, че той ще повиши икономическата активност в Северна България и ще осигури по-голяма заетост.
Прогнозната цена от 11 млрд. евро за изграждането на АЕЦ „Белене“ е платена научна фантастика, заяви и депутатът от БСП Петър Курумбашев. Той добави, че съоръжението ще генерира 100 млрд. лв. приходи за следващите 60 г.
До 2020 г. токът у нас ще поскъпне с над 200%, коментира вчера енергийният експерт Атанас Тасев. Той добави, че ако АЕЦ „Белене“ е готова дотогава, поскъпването ще
бъде с 208%, а без централата скокът ще е с 227 на сто. Тасев добави, че токът у нас за последните 10 г. се е повишил с 214%. Един киловатчас ток от втора атомна ще струва над 7 евроцента, заяви вчера и Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум. Преди седмица енергийният министър Трайков обяви, че токът от АЕЦ „Белене“ ще струва над 100 лв./мвтч.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване