03/23/11 16:25
(http://www.klassa.bg/)

Отиде си легендарната Елизабет Тейлър

Елизабет Тейлър, легендарната актриса и велика изкусителка, починала в болница Cedars-Sinai в Лос Анджелис, съобщиха световните агенции. Трагичният край настъпи след тежко двумесечно боледуване. Звездата получила изостряне на сърдечносъдовите проблеми, от които се оплаквала в последните години. Последните дни в клиниката са били борба между живота и смъртта. Наложила се е и оперативна намеса, защото се твърди, че Лиз е получила силен кръвоизлив. Лекарите са се оказали безсилни да помогнат на актрисата, чийто организъм бе изтощен от честите боледувания. Холивудската легенда претърпя сърдечна операция през 2009 г. Оттогава започнаха и усложненията, които периодически се повтаряха и бяха причина за спешна намеса на медиците в живота на Лиз. Заради болестите тя често се появяваше в инвалидна количка на публични места.
Смъртта й предизвика лавинообразна серия от публикации в целия световен печат. Всички припомнят звездните мигове на Лиз. Актрисата участва в 50 филма, получи два „Оскар“-а, превърна се в идол за публиката заради ролите в „Клеопатра“, „Кой се страхува от Вирджиния Уулф“, „Котка върху горещ ламаринен покрив“. Беше звезда на своето поколение, създаде филми, които двадесет години преди нея не можеха да бъдат заснети.
Елизабет Тейлър е родена на 27 февруари 1932 г. в Лондон в семейство на интелектуалци. Детството й е нерадостно и тежко. Учи танци, не постига кой знае какво. Семейството се премества през 1939 г. в Лос Анджелис, за да избегне ужасите на Втората световна война, която започва в Европа.
Лиз дебютира в киното едва 10-годишна във филма There's One Born Every Minute. Малката чернокоса красавица с изумителните виолетови очи привлича вниманието на холивудските продуценти от "Метро Голдуин Майер", които й предлагат дългогодишен договор. От детските си роли във филми за кучето Ласи - Lassie Come Home (1942 г.), и други подобни тя постепенно започва да се превъплъщава в романтични девойки във филми като "Бащата на булката" (Father Of The Bride, 1950 г.), където блести редом с колоса Спенсър Трейси (Father's Little Dividend, 1951 г.) и др.
Макар че няма професионално актьорско образование, младата Лиз Тейлър покорява с изумителната си красота, с пластика и не на последно място с рано проявилата се чувственост. Филмите й се превръщат в световни хитове, а екранното й присъствие е еталон. През целия си живот Елизабет е влюбена, но най-голямата й любов си остава Ричард Бъртън - с него тя се запознава през 1962 година по време на снимките на „Клеопатра“. С тази лента тя става първата актриса, която минава границата на един милион долара. Двамата с Бъртън създават семейство, после се разделят, но връзката им провокира толкова много скандали, че дори Ватиканът се намесва.
Елизабет Тейлър е личност, която имаше своя политическа позиция и храбро я отстояваше. Тя даде гласа си за каузите на Хилъри Клинтън. Бе фенка на интернет и на социалните мрежи, обичаше да общува с почитателите си дори когато бе на легло.
Очаква се пищна прощална церемония с участието на най-големите звезди на Холивуд, със съратници и приятели на самата Лиз.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване