03/23/11 00:01
(http://www.klassa.bg/)

Робърт Марс пристига у нас на 1 април

Aмериканският поп арт художник Робърт Марс ще бъде официален гост на откриването на уникалната изложба на американския авангард от 40-те години до днес, която ще бъде подредена в Музейната галерия за модерно изкуство (МГМИ) на 1 април и ще продължи до 15 май. С подкрепата на Alpha Bank, генерален спонсор на артсезон 2011-а , българската публика за първи път ще се запознае с графичното наследство и концепциите на знакови представители на американския неодадаизъм, абстрактен експресионизъм и поп арт. Мащабният проект се реализира с помощта и на Coca-Cola.
Сред подбраните автори се открояват имената на Анди Уорхол, Уилям де Кунинг, Джаспър Джонс, Доналд Сълтън, Джим Дайн, Робърт Лонго, Кийт Харинг. Наред с тях ще бъдат представени живопис и графични творби на съвременни художници, които са също съставна част от развитието на американското изкуство, като Хънт Слонъм, хитовия поп арт художник Робърт Марс, прочутия в цял свят български авангардист Христо Явашев–Кристо, нови платна на Хубен Черкелов, който живее и твори в Ню Йорк, както и белгиеца Дон Кен, чието творчество също е свързано с американския поп арт.
Експозицията обхваща и представя едни от най-бурните и динамични години от историята на съвременното американско изкуство. След войните именно там се зараждат и утвърждават художествени направления и автори, чиято проява и разрастване ще превърнат Ню Йорк в новия водещ център на артживота.
Робърт Марс, добил широка известност с колажите си, вдъхновени от „Златната ера” на американската култура от 50-те и 60-те години, ще се срещне с ценители у нас. Пред българска публика той ще представи някои от най-новите си творби. За първото си посещение у нас художникът подготвя специална серия миниколажи с български мотиви, които могат да бъдат видени и закупени в галерията. Марс ще участва и в открит урок на тема съвременно американско изкуство в рамките на образователната програма „Детска академия” на МГМИ.

Какво се случва след Втората световна война

След опустошаването на европейските столици през Втората световна война логично художественият център се измества от Париж в Ню Йорк. Редица европейски художници, като Ив Танги, Марк Шагал, Марсел Дюшамп, Пит Мондриан, отиват да живеят и творят в Ню Йорк.
Формират се няколко нови художествени движения. Едно от най-популярните сред тях е абстрактният експресионизъм, характерен с емоционалната интензивност на изображението и нефигуралната естетика на европейските абстрактни движения. От 40-те години нататък Де Кунинг става водещ представител на това течение, в което творят също автори като Джаксън Полак, Барнет Нюман и др.
Характерни за този период художествени движения са „екшън пейнтинг” (Action painting), „колорфилд пейнтинг” (Color field painting). Поп артът също се заражда в средата на 50-те в Англия и се развива в края на десетилетието в Съединените щати. С това движение галерията ще запознае зрителите чрез Робърт Индиана и един от създателите на поп арта - Анди Уорхол.
Свързван с неодадаизма, акцентиращ върху самото произведение на изкуството, а не върху концепцията за него е Джаспър Джонс, чието най-известно платно е американският флаг, както и сериите с цифри и мишени.
От своя страна Джим Дайн фокусира интереса си към широкото поле от образи, произлизащи от популярната или консуматорска култура, на които се опитва да придаде емоционалност и лично отношение.
Ярък представител на следвоенното американско изкуство е и Робърт Лонго. Неговите творби са изградени с помощта на ясни, насечени форми, създаващи зрително усещане за триизмерност.
Съвременното американско изкуство в Музейната галерия ще бъде представено чрез Доналд Сълтън, познат с многобройните си натюрморти и абстракции, изпълнени с контраста на ярки цветни петна и черни форми.
В стилистиката на поп арта са творбите на Робърт Марс. По собствените му думи изкуството му е хроника на Америка, опит да улови естетиката на близкото минало от 50-те и 60-те години.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване