03/23/11 01:20
(http://www.klassa.bg/)

След 2015 г. няма да са необходими субсидии за зелената енергия

Георги Велев
georgi.velev@klassa.bg

След 2015 г. вече няма да има нужда от преференциални цени на енергията от възобновяеми енергийни източници, защото тези технологии ще са се развили, заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев по време на обсъждане на новия закон за ВЕИ-тата. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков също се съгласи, че ако до края на 2015 г. все още не е рентабилно изграждането на мощности от зелена енергия, то просто тяхното навлизане на пазара ще е по-бавно. 

След 2015 г. сроковете за изкупуване на зелената енергия по преференциални цени ще започват да намаляват, предвижда законопроектът, който вече се гледа на второ четене от депутатите от комисията по икономическата политика, енергетиката и туризма в парламента, информира БТА.

Обсъжда се електрическата енергия от възобновяеми източници да се изкупува от обществения доставчик, съответно от крайните снабдители, по определената от ДКЕВР преференциална цена. Идеята е електрическата енергия, произведена от геотермална и слънчева енергия, да се изкупува на тези субсидирани цени за срок от 25 г., а токът, произведен от ВЕЦ-ове с инсталирана мощност до 10 мвт, както и от други видове възобновяеми източници - за срок от 15 г.

Сроковете важат от датата на въвеждане в експлоатация на енергийния обект, но за енергийни обекти, въведени в експлоатация след 31 декември 2015 г., новият закон предвижда сроковете да се намаляват с времето. Така например, ако обект е въведен в експлоатация през 2018 г., срокът за преференциално изкупуване на енергията няма да бъде 25 г., а само 22 г. като това ще се отнася и за енергия, идваща от фотоволтаици и геотермални източници.
Депутатът от ДСБ Иван Иванов предложи държавата да не се обвързва със задължение да изкупува енергия от фотоволтаици и геотермални източници за срок от 25 г. Дори в срок от 10-15 години технологиите ще претърпят развитие и ще има много по-модерни инсталации от тези, които се изграждат сега, а нашата страна ще е обвързана със старите технологии, смята Иванов.

Депутатите решиха още ДКЕВР ежегодно да актуализира преференциалната цена на електроенергията, произведена от биомаса, с коефициент, който отразява изменението на стойността на ценообразуващите елементи. Предложена бе поправка в законопроекта, според която ежегодно до 31 май от министъра на земеделието и храните да се определя и публикува на интернет страницата на МЗХ индекс на разходите за суровината биомаса. Това ще бъде прецедент, тъй като досега единствено ДКЕВР бе отговорна за определяне на цените на енергията, каза председателят на комисията Мартин Димитров. Министър Трайков посочи, че предложението на МИЕТ е да се вземе предвид изменението на разходите за суровина, но ДКЕВР да остане с възможност да определя цените по свои разчети.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване