03/24/11 04:51
(http://e-vestnik.bg/)

АЕЦ “Белене” била като БМВ, а онази в Япония – като “Запорожец”…

Пак лъжи за тока

Бойко Борисов се прегръща с Путин при посещението му в София. Снимка: Красимир Юскеселиев, в. “Дневник”

В сутрешния блок на бТВ един от най-големите ядрени авантюристи на България – Янко Янев – обясни, че бъдещата централа в Белене била от поколение, което не е 3-о, а дори “3 плюс”, и може да се сравни с БМВ, а онези централи, като във Фукушима, са стар “Запорожец” (за по-младите - това е временно произвеждан модел руска кола от комунизма, от най-скапаните образци на автомобилната промишленост).
То бива, бива, ама…
Като контрапункт на Янев, който е бил шеф на българския ядрен регулатор преди години, може да се припомни следното:
Ядрените експерти (далеч по-авторитетни от Янев) твърдяха допреди “Чернобил”, че подобни аварии с ядрени реактори можело да се случат с вероятност 1 на 10 000 години. А само за 32 години вече има 3 такива аварии:
–    от 5-а степен в САЩ, “Три майл Айлънд” 1979 г.;
–    от 7-а степен в Чернобил, 1986 г. (авария с нов 3-годишен реактор);
–    от 5-а степен във Фукушима, Япония, 2011 г.
В първия случай е технически неизправности, във втория – човешки грешки, в третия – природно бедствие с гигантски размери.
Ако трябва да сравним по терминологията на Янев, гръмнал е един “Шевролет”, една чисто нова “Лада” и една стара “Тойота” (за които се знае, че са най-здрави).

Какво следва още? В коя страна? Коя марка автомобил? Май че руска с български шофьор е най-опасната комбинация…

След аварията в Япония от българо-руското енергийно лоби се разтичаха като невестулки из лозе да обясняват по медиите колко е безопасно и важно да се построи АЕЦ “Белене”. Допреди аварията си кротуваха, защото проектът си вървеше, въпреки някои “ах” и “ох”. Бяха си опекли работата, който трябва си е взел своето и действа… Но след аварията самата Европейска комисия постави въпроса за АЕЦ “Белене” и рано или късно проектът ще бъде преразгледан. Затова всички, които се облажават от енергетиката с руско участие, изведнъж рипнаха и заприказваха, не можеш да им затвориш устата. Очевидно са развързали и кесиите още повече, защото се появиха навсякъде в медиите.

Янко Янев, бивш шеф на ядрения регулатор на България, известен като един от най-големите ядрени авантюристи. Снимка: e-vestnik

В сутрешния блок на бТВ беше организирано специално аутодафе за противниците на АЕЦ “Белене”. Като такъв противник кой знае защо беше поканен бившият премиер Костов, въпреки че има хора, които много по-аргументирано и убедително ще обяснят защо строежът на АЕЦ “Белене” е икономически необоснован и опасен. Като дадеш думата на Костов да говори против “Белене”, ти само дискредитираш идеята за ядрена безопасност. И след като Костов се изговори, в студиото се появиха трима ядрени лобисти да го опровергават, а четвърти – Янко Янев - се включи по телефона.

В общи линии вокалният квартет на защитниците на АЕЦ изпя пред зрителите следното: Токът ще поскъпне 2-3 пъти, ако не построим “Белене” (снижиха заплахите на премиера Борисов, че ще поскъпне 18 пъти); централата е безопасна, така че дори да гърмне, няма да излезе радиация навън. Специално внимание беше отделено да се обясни как Костов е продал част от “Марица Изток” на американци и сега държавата им плаща скъп ток, ерго – трябва да построим “Белене”, иначе щяло да стане страшно.

Всички тия заплахи да напомнят нещо? Не е ли стар филм? Когато Европейската камисия поиска България да спре старите блокове 1 и 2 на АЕЦ “Козлодуй” (чийто живот и без друго изтичаше в рамките на 1-2 години), тук същите ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване