03/24/11 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Американското разузнаване: Не будете Ал Каида

Ройтерс

Досега Ал Каида не се възползваше от катаклизмите в Близкия изток, но войнстващата ислямистка група може да го стори ако водената от САЩ кампания в Либия не свърши скоро, казват американски разузнавателни служби.

Публичните коментари на регионалните бунтове, направени от фигури на Ал Каида като заместник лидера Айман Ал Зауахири имаха малък отзвук в ислямския свят, отбелязват служители от разузнаването и националната сигурност.

Малко са доказателствата, че Ал Каида или нейни симпатизанти са изиграли директна или индиректна роля в протестите, които избухнаха в Тунис, Египет, Бахрейн, Йемен и Либия, твърдят те.

Но преди началото на разрешената от ООН мисия срещу Либия, американски разузнавателни служби съветваха президента Барак Обама, че следващо нападение от американските сили срещу мюсюлманска страна може да предизвика бунтовниците да се намесят в протестите и да ги насърчи към нови заговори срещу САЩ.

Четири дни след началото на въздушните нападения срещу силите на Муамар Кадафи, служител на разузнаването заяви, че има малко признаци, че бунтовниците са били способни да използват антиамериканските настроения за пропагандни цели, а още по-малко да разпалват протести или да организират заговори.

Американският главнокомандващ на операцията, генерал Картър Хам, заяви в понеделник, че Вашингтон наблюдава дали Ал Каида ще използва ситуацията в северноафриканската страна, за да си създаде опора за обучения или нападения.
“Движението Ал Каида е преди всичко опортюнистично”, заяви Роджър Креси, съветник по антитерористичните въпроси в екипите за национална сигурност на президентите Бил Клинтън и Джордж У. Буш.

“Опасението е, че колкото по-дълго продължава това, толкова повече грешки ще бъдат направени. Това ще бъде преекспонирано и Ал Каида и останалите отново ще излязат с твърденията, че САЩ са във война с исляма”.

КЛЮЧОВИ СЪЮЗНИЦИ НА САЩ

Дълбоката промяна в региона осуети местните разузнавателни операции на САЩ, заяви представител на американското разузнаване. Имаше големи опасения и за белязани от насилие протести в Йемен, които заплашват да свалят президента Али Абдула Салех.

Салех е смятан от американски официални представители за полезен, но и непостоянен съюзник на усилията на Вашингтон да разгроми бунтовниците, пуснали корени в хаотичната, но стратегически важна страна, която граничи със Саудитска Арабия и през която минават важни морски транспортни коридори.

“Имаме дългогодишни исторически взаимоотношения със страни, които сега имат проблеми”, заяви високопоставеният служител. След атентатите срещу САЩ от 11 септември 2001 г., египетските служби за сигурност и разузнаване предоставиха решаваща за американските усилия помощ за проследяване на бунтовниците, заяви официалният представител.

След падането на египетският президент Хосни Мубарак през февруари, някои от тези служби бяха отслабени или разпуснати. Правителството на Кадафи в Либия също водеше традиционна политика на строг контрол върху свързаните с Ал Каида бунтовници.

Според друг официален представител, американските служби, занимаващи се със заплахата от Ал Каида, “наблюдават с известно безпокойство” дали отношенията с партньори в други размирни страни ще бъдат прекъснати от разрастващите се безредици.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване